HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bulgaria a reușit să își dubleze procentul de energie regenerabilă în ultimii zece ani / Numărul persoanelor care suferă de sărăcie energetică este în declin.

Bulgaria a reușit să își dubleze procentul de energie regenerabilă în ultimii zece ani / Numărul persoanelor care suferă de sărăcie energetică este în declin.
Sursă foto: Twitter

Conform datelor prezentate recent de Comisia Europeană, Bulgaria a înregistrat o creștere semnificativă a procentului energiei generate din surse regenerabile, de la 8% în 2010 la 15% în prezent. În același timp, țara a reușit să-și mențină nivelul producției de energie provenită din combustibili fosili lichizi și energie nucleară, iar cota combustibililor fosili solizi a scăzut de la 37% la 26%, potrivit energypress.gr.

Comisia Europeană subliniază faptul că dependența Bulgariei de importurile de combustibili fosili a scăzut considerabil - de la 40,15% la 36,14%. În urma conflictului din Ucraina, Bulgaria a diversificat sursa furnizorilor ei de gaze naturale. Cu toate acestea, rămâne încă dependentă în mare măsură de combustibilii fosili.

Din datele prezentate reiese că numărul bulgarilor aflați în sărăcie energetică este în declin constant. Totuși, acest procent rămâne aproape triplu față de media europeană. În anul 2020, un total de 22,2% dintre bulgari au întârziat plata facturilor energetice. Acest procentaj a scăzut la 19,2% în anul urmator și a ajuns la 18,8% în 2022. În comparație, media la nivelul UE este de 6,9%, cu o creștere de 0,4% în ultimii doi ani.

În ceea ce privește numărul bulgarilor care nu își permit să încălzească locuința corespunzător, acesta a scăzut de la 27,5% în 2020 la 23,7% în 2021 și a ajuns la 22,5% anul acesta. În contrast, procentajul cetățenilor UE aflați în aceeași situație a crescut de la 7,5% la 9,3%.

Bulgaria este sfătuită să continue reducerea dependenței sale de combustibilii fosili și să accelereze dezvoltarea capacității de producere a energiei regenerabile. Conform recomandărilor Comisiei Europene, Bulgaria trebuie să-și mărească capacitatea de stocare a energiei și să flexibilizeze sistemul energetic. De asemenea, este necesar ca rețeaua electrică să fie continuu dezvoltată și digitalizată. Comisia Europeană sugerează interconectarea rețelei energetice cu rețelele din țările vecine și găsirea unor soluții pe termen lung pentru termoficarea locuințelor.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu