HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bugetul UE 2024, în forma negociată de Siegfried Mureșan, a fost adoptat de Parlamentul European.

Bugetul UE 2024, în forma negociată de Siegfried Mureșan, a fost adoptat de Parlamentul European.
Sursă foto: Facebook

Plenul Parlamentului European a aprobat în mod decisiv Bugetul Uniunii Europene pentru 2024, negociat de eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL). Votul a înregistrat 519 voturi „pentru”, 79 „împotrivă” și 30 abțineri.

Bugetul UE pentru anul 2024, rezultat al negocierilor dintre Siegfried Mureșan și Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, include o creștere de 807 milioane de euro pentru finanțarea suplimentară a domeniilor și programelor care necesită mai multe resurse. Acestea includ cercetarea, Programul Erasmus+, sprijinirea tinerilor fermieri și Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova. În plus, acordul final exclude reducerile bugetare propuse inițial de Consiliul Uniunii Europene, în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro.

„Încheiem astăzi, în mod oficial, procedura bugetară la care am lucrat în ultimele 6 luni. Sunt bucuros că am obținut tot ceea ce am promis la începutul negocierilor. Am obținut, în primul rând, un acord pe buget în timp util... În al doilea rând, am obținut un buget care cuprinde creșteri de fonduri pentru domeniile și prioritățile unde oamenii așteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri”, a declarat Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE 2024.

„Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii... În plus, am obținut creșteri de alocări în domeniile unde noi, Parlamentul European, am spus de la început că avem nevoie de finanțare suplimentară... În plus, ținem cont de evenimentele de la granițele noastre. Astfel, creștem alocările pentru Vecinătatea sudică și estică, inclusiv Republica Moldova... Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanității cauzate de cele două războaie de la granița noastră: din Ucraina și din Orientul Mijlociu”, a adaugat Siegfried Mureșan după votul din plen.

Ce urmează este publicarea bugetului Uniunii Europene în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intrarea acestuia în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu