HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bruxellesul aprobă utilizarea unui erbicid toxic în agricultură, deși OMS susține că este cancerigen.

Bruxellesul aprobă utilizarea unui erbicid toxic în agricultură, deși OMS susține că este cancerigen.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Delegații țărilor membre au dat undă verde folosirii unei substanțe pe care Organizația Mondială a Sănătății o denumește ca având 'potențial cancerigen'. Prin urmare, 'pe baza analizelor cuprinzătoare efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA)' și elaborate 'în colaborare cu statele membre', Comisia va autoriza utilizarea glifosatului în Uniunea Europeană pentru un deceniu suplimentar.

'Aceste limitări includ interdicția aplicării înainte de recoltare ca desicant și obligativitatea adoptării unor măsuri specifice pentru a proteja organismele nevizate', a precizat Bruxellesul.

Administraţia europeană a făcut public verdictul după al doilea vot negativ din partea comitetului de apel al Comisiei Europene pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF). Având în vedere că delegaţii celor 27 de state membre nu au reușit să obţină o majoritate calificată pro sau contra planului propus iniţial în septembrie, se declanșează reautorizarea automată a acestuia.

Acest eveniment a avut loc după ce EFSA, într-o evaluare realizată în iulie, a afirmat că nu a descoperit 'motive de îngrijorare' pentru reînnoire. Decizia trebuia să fie luată până la 15 decembrie 2023.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu