HUB PRESS

s e î n c a r c ă

BP, Edison și Shell cer ajutorul UE și SUA în conflictul cu exportatorul de gaze Venture Global GNL.

BP, Edison și Shell cer ajutorul UE și SUA în conflictul cu exportatorul de gaze Venture Global GNL.
Sursă foto: http://caspianbarrel.org

BP, Edison şi Shell au solicitat intervenţia unui colectiv energetic transatlantic într-un conflict cu exportatorul de gaze naturale lichefiate Venture Global LNG, referitor la inabilitatea companiei americane de a onora cantităţile contractuale, conform informaţiilor furnizate de Reuters.

Luna trecută, aceste corporaţii s-au adresat Grupului operativ SUA-UE pentru securitatea energetică. Un oficial al Shell a cerut grupului să impună Venture Global LNG să îşi înceapă imediat activitatea conform contractelor semnate.

BP, Edison şi Shell sunt printre cel puţin patru clienţi ai firmei din Arlington, Virginia care solicită arbitraj contractual pentru lipsa livrării de gaze, potrivit news.ro.

Venture Global LNG a menţionat că uzina lor din Louisiana nu este complet funcţională datorită echipamentelor electrice defecte care sunt în curs de reparaţie.

Demersurile acestor companii au vizat implicarea Haga şi Washington pentru a exercita presiuni asupra Venture Global LNG în privința contractelor.

 

Într-o scrisoare adresată grupului operativ, Shell a acuzat Venture Global LNG că a redirecționat resursele pentru construirea unei alte fabrici de export GNL în loc să finalizeze reparaţiile la fabrica existentă.

"Acest comportament a subminat credibilitatea furnizorilor americani de GNL", a declarat directorul BP Carol Howe într-o scrisoare separată.

Oficialii UE şi SUA au indicat că disputa este "o chestiune contractuală între părţi comerciale", conform unui purtător de cuvânt al Venture Global LNG.

Nici o acţiune nu a fost luată în urma solicitării Shell, în cadrul unei reuniuni a grupului operativ din 30 octombrie.

Un reprezentant al Shell a menţionat că nu se aşteaptă la o reacţie imediată din partea grupului operativ şi că dorea să aducă la cunoştinţa oficialilor posibila pierdere de încredere în GNL-ul american.

BP a refuzat să comenteze mai mult decât ce a fost menţionat în scrisoarea sa. Compania de utilităţi Edison nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu, în weekend.

Venture Global LNG operează uzina Calcasieu Pass la capacitate maximă, potrivit informațiilor furnizate autorităților americane de reglementare. Până acum, compania a vândut peste 200 de încarcaturi, estimându-se valoarea lor la aproximativ 18,2 miliarde dolari, conform datelor Reuters.

Aceste vânzari au obținut prețuri mai mari decât cele care ar fi fost disponibile pe baza contractelor pe termen lung ale celor patru companii.

Shell şi alţii susţin că firma a profitat de creşterea preţurilor pe piețele globale de gaze, afectând în acelaşi timp securitatea energetică a Europei. Li s-a comunicat că nu vor primi cantităţile contractate până la sfârşitul anului 2024.

BP şi Shell au cumpărat gaze de la uzina menționată și le-au vândut în afara Europei, dar au menționat în scrisorile adresate grupului operativ SUA-UE securitatea energetică a Europei, conform Venture Global LNG.

Compania "depune eforturi pentru finalizarea completă". Nu s-a specificat când va începe operaţiunea comercială completă.

"Shell a achiziţionat 7 încărcături de la Venture Global şi 3 dintre ele au fost tranzacţionate în afara Europei, pentru profituri mai mari. În mod similar, BP a achiziţionat 6 încărcături, iar 2 au fost tranzacţionate către destinaţii din afara Europei", potrivit unei scrisori din 10 noiembrie, semnată de co-preşedintele Venture Global Michael Sabel şi Robert Pender.

Solicitarea adresată grupului operativ U.S.-UE vine după ce Repsol a cerut autorității de reglementare a energiei din SUA să reanalizeze aprobarea fabricii de la Calcasieu, având în vedere problemele companiei. Această cerere a fost respinsă.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu