HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bolile care pot duce la pierderea permanentă a vederii/ 3,4 milioane de români suferă de boli ale ochilor

Bolile care pot duce la pierderea permanentă a vederii/ 3,4 milioane de români suferă de boli ale ochilor
Sursă foto: PreVisual

Problemele de vedere afectează milioane de români

Cauzele principale ale deteriorării vederii sunt multiple, conform experților din domeniu. Degenerescența musculară asociată cu înaintarea în vârstă, în special forma neovasculară, este cea mai comună cauză de pierdere a vederii. Această afecțiune afectează preponderent persoanele care au depășit 55 de ani. Este o boală insidioasă, progresând lent și fără durere, astfel că individul nu își dă seama că își pierde vederea. Boala se manifestă inițial la un ochi, urmând ca cel de-al doilea să fie afectat ulterior. Datele statistice indică faptul că aproximativ 196 de milioane de persoane la nivel global suferă de această problemă.

În același timp, edemul macular diabetic, care reprezintă o complicație a retinopatiei diabetice, este cea mai obișnuită problemă oculară provocată de diabetul zaharat și poate duce la pierderea vederii. Aceasta constituie principala sursa de orbire la nivel mondial pentru populația activă cu vârsta între 20 și 65 de ani.


"Majoritatea pacienților cu aceste boli sunt diagnosticați într-un stadiu avansat, când se prezintǎ la un consult oftalmologic, din cauza deteriorării vederii. Un diagnostic timpuriu, realizat printr-un control amănunțit, precum și tratamentul prompt al acestor boli, ar putea încetini semnificativ evoluția lor cât și pierderea progresivă a vederii centrale", a declarat prof. univ. dr. Florin Baltă, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București, președintele Societății Române Retina.

Simptomele care indică prezența acestor afecțiuni

Specialiștii subliniază că există o serie de semne care pot fi identificate la pacienții care se confruntă cu aceste probleme.


"Pacienții afectați de aceste douǎ boli observǎ cǎ liniile drepte par curbate sau vǎd pete negre în zona centralǎ a câmpului vizual. De asemenea, pot percepe distorsionat culorile și forma obiectelor. Mulți dintre ei au peste 55 de ani, iar legatura cu o afecțiune diabeticǎ de lungã duratã sau inadecvat controlată este frecvent întâlnitã. Dacǎ nu sunt tratate imediat dupā aparitia primelor simptome, aceste boli pot duce la pierderea totalȃ și ireversibilȃ a vederii centrale", a declarat prof. univ. dr. Horia T. Stanca, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București, secretar general al Societății Române Retina.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu