HUB PRESS

s e î n c a r c ă

BNR: În octombrie, creditarea privată a crescut ușor, soldul crescând cu 5%

BNR: În octombrie, creditarea privată a crescut ușor, soldul crescând cu 5%
Sursă foto: hunedoaralibera.ro

BNR: În octombrie, creditarea privată a avut o creștere ușoară, soldul atingând o majorare de 5%, ajungând la un total de 381 mld.lei. Depozitele persoanelor fizice și ale companiilor în bănci au înregistrat o creștere de 11,7%, ajungând la 548 mld.lei.

În luna octombrie, creditarea privată a cunoscut o creștere moderată, cu un sold care s-a majorat cu 5% comparativ cu aceeași perioadă din 2022, ajungând la un total de 381,8 miliarde lei. Aceasta după ce componenta în lei a avansat cu 2,2%, iar cea în valută exprimată în lei a crescut cu 11,8%, conform datelor publicate vineri de BNR și citate de Ziarul Financiar.

Creditul neguvernamental a consemnat o scădere reală de 2,8% în octombrie. Creditarea în lei a scăzut cu 5,5%, în timp ce creditarea în valută exprimată în euro a crescut cu 10,6%, potrivit Mediafax.

Spre comparație cu luna septembrie, soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile bancare a crescut cu 0.2% (-0.4% real). Creditul în lei - reprezentând peste doua treimi (68.3%) din volumul total al creditului neguvernamental - a crescut cu 0.6%, iar creditul în valută exprimat în lei a scăzut cu 0.6% (-0.5% dacă indicatorul este exprimat în euro).

Cea mai notabilă rată de creștere anuală a fost consemnată în octombrie pentru creditele în valută contractate de companii, cu o majorare de 18,7% (la 99 mld.lei). Pe de altă parte, finanțările în lei din sfera corporate (companii nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au crescut doar cu 1,1% (la 109 mld.lei).

În ceea ce privește împrumuturile contractate de populație, soldul celor în lei a crescut cu 3% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, ajungând la 151 mld.lei. În schimb, soldul celor în valută exprimat în lei a scăzut cu 11,2%, la un total de 22 mld.lei.

Creditul guvernamental a marcat o scadere de 2.5% in luna octombrie fata de septembrie ajungand la suma totala de 184 miliarde lei. Comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent acesta s-a marit cu un procentaj de10.7%(2.4% in termeni reali). Creditul guvernamental include sumele acordate administratiilor publice( administratia centrala, administratiile locale, administratiile sistemelor de asigurari sociale) in suma totala de 28 miliarde lei, precum si titlurile de natura datoriei detinute, emise de aceste sectoare institutionale in suma totala de 155 miliarde lei (solduri la 31 octombrie).

În același timp, depozitele persoanelor fizice și ale companiilor au înregistrat o creștere anuală de

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu