HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bergerat Monnoyeur estimează că cifra de afaceri va depăși 150 de milioane euro până la sfârșitul anului.

Bergerat Monnoyeur estimează că cifra de afaceri va depăși 150 de milioane euro până la sfârșitul anului.
Sursă foto: landscapemanagement.net

Bergerat Monnoyeur prevede că va depăși pragul de 150 de milioane de euro în ceea ce privește cifra de afaceri până la sfârșitul acestui an, într-o piață a construcțiilor și utilajelor pentru construcții care se bucură de o creștere remarcabilă.

2023 este un an semnificativ pentru evoluția pieței utilajelor de construcții din România, cu aproximativ 3.800 de utilaje estimat a fi vândute. Compania explică această creștere prin extinderea programului de finanțare din perioada 2014-2020 și prin marile proiecte infrastructurale, precum autostrăzile. Buldoexcavatoarele constituie 27% din totalul utilajelor de construcții, iar Cat are o cotă de piață de 33% în această categorie, conform Agerpres.

"Piaţa se îndreaptă spre maturitate, iar acest lucru se vede prin creşterea numărului de utilaje specializate, aşa cum sunt excavatoarele - cu dimensiuni de la 1,5t la 90t. În 2023 excavatoarele vor reprezenta 36% din totalul utilajelor vândute şi unul din patru excavatoare este Cat", a declarat Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur, la un eveniment de presă organizat marţi.

Neagu a menționat că un aspect pozitiv este creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, care a crescut de la 79% pentru programul 2007-2013 la 83,04% pentru programul 2014-2020. Acest lucru se datorează extinderii periodice ale termenelor de finanțare și indică o legătură directă între finanțările europene și evoluțiile pieței. Totuși, acesta nu oferă o predictibilitate pentru anii viitori dacă acest trend nu se menține.

"Bergerat Monnoyeur, ca dealer Caterpillar, îşi asumă rolul de a participa la construirea unei pieţe mature, luând unele măsuri cheie de a-şi susţine partenerii şi clienţii prin consultanţă pentru obţinerea de fonduri europene, cu perioade de graţie pentru clienţii fideli, programe de finanţare personalizate prin Cat Finance sau extensie de garanţie. Grupul se va implica mai ales prin reducerea amprentei de carbon cu 3% printr-o serie de măsuri bine planificate, cum ar fi utilizarea de materiale 98% reciclabile utilizate de producători în realizarea noilor echipamente, prin tehnologiile inovatoare care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil, precum şi optimizând utilizarea tehnologiei prin reducerea cu 10% a timpului la relanti şi cu 7% a amprentei de carbon prin operarea eficientă a utilajelor. Fiecare divizie din grupul Monnoyeur are un calendar bine stabilit pe partea de inovaţie pentru a îndeplini planul de reducere a impactului asupra mediului", a spus Liviu Neagu.

În cadrul conferinței, s-a discutat și despre impactul măsurilor fiscale recent anunțate și provocările pe care le întâmpină companiile care ar putea beneficia de finanțările din PNRR.

Dan Bold, consultant REI, a subliniat câteva aspecte esențiale și cu impact major, cum ar fi dificultățile în gestionarea și respectarea termenelor în programele de finanțare, precum și problemele de comunicare și pregătire. El a oferit o serie de recomandări care includ reconfirmarea surselor de cofinanțare, realizarea studiilor de piață adecvate pentru a dovedi contribuția proprie în timp util și accelerarea proceselor de implementare.

Bergerat Monnoyeur România este parte a Grupului Monnoyeur, care numără aproximativ 1.000 de angajați în România (Bergerat Monnoyeur, IPSO, SITECH).

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu