HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Bărbatul american care a beneficiat de al doilea transplant de inimă de la un porc a decedat.

Bărbatul american care a beneficiat de al doilea transplant de inimă de la un porc a decedat.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Medicii din Maryland, SUA, au confirmat marți că al doilea pacient care a beneficiat de un transplant de inimă de la un porc a decedat, la aproximativ șase săptămâni după procedura extrem de experimentală.

Lawrence Faucette, în vârstă de 58 de ani, suferea grav din cauza unei insuficiențe cardiace și nu era considerat potrivit pentru un transplant convențional de inimă atunci când i s-a implantat inima modificată genetic a unui porc pe data de 20 septembrie.

Școala de Medicină a Universității din Maryland a raportat că inima părea să funcționeze bine în prima lună post-transplant, dar a început să prezinte semne ale respingerii în ultimele zile. Faucette și-a dat ultima suflare luni.

Într-o declarație emisă de spital, soția lui Faucette, Ann, a declarat: „El era conștient că timpul nostru împreună era limitat și aceasta era ultima sa oportunitate pentru a face ceva pentru ceilalți. Nu s-ar fi gândit niciodată că va reuși să trăiască atât cât a făcut-o".

Anul trecut, echipa medicală din Maryland realizase primul transplant mondial cu o inimă prelevată de la un porc modificat genetic la alt bărbat aflându-se în pragul morții, conform AP.

David Bennett a reușit să trăiască două luni înainte ca inima transplantată să cedeze, din motive încă neelucidate, deși ulterior au fost identificate semne ale unui virus porcin în interiorul organului.

Învățăminteile obținute din acest prim experiment au condus la modificări, inclusiv la o testare mai riguroasă a virusului, înainte de a doua tentativă.

„Ultimul dorința a domnului Faucette a fost ca noi să valorificăm pe deplin ceea ce am învățat din experiența noastră", a declarat Dr. Bartley Griffith, chirurgul care a realizat transplantul la Centrul Medical al Universității din Maryland.

Eforturile de a realiza transplanturi de organe între specii diferite - numite xenotransplanturi - au eșuat timp de decenii, sistemul imunitar al oamenilor distrugând imediat țesutul străin. Acum, cercetatorii încearcă din nou utilizând porci modificați genetic pentru a face organele lor mai compatibile cu cele umane. Aproximativ 100.000 de americani se află pe lista de așteptare pentru un organ pentru transplant

Faucette, un veteran al Marinei și tatăl a doi copii din Frederick, Maryland, fusese refuzat pentru un transplant convențional de inimă datorită altor probleme medicale atunci când a ajuns la spitalul din Maryland, fără opțiuni și cu dorința de a-și petrece mai mult timp cu familia sa.

La mijlocul lunii octombrie, spitalul a anunțat că Faucette a reușit să se ridice în picioare și a publicat un videoclip care îl prezintă muncind intens la terapia fizică pentru a-și recâștiga forța necesară pentru a încerca să meargă.

Dr. Muhammad Mohiuddin, directorul programului de xenotransplant cardiac, a declarat că echipa va examina ce s-a întâmplat cu inima pe măsură ce continuă studiile asupra organelor porcine.

Mulți cercetatori speră că xenotransplanturile ar putea compensa într-o zi deficitul masiv al donațiilor de organe umane. Peste 100.000 de persoane sunt pe lista națională pentru transplant, majoritatea în așteptarea unui rinichi, iar mii de persoane vor deceda în timp ce sunt pe listele de așteptare.

Câteva echipe științifice au testat rinichii și inimile porcine la maimuțe și corpuri umane donate, sperând să acumuleze suficiente cunoștințe astfel încât Food and Drug Administration să permită studii oficiale privind xenotransplanturile.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin