HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Baciu (CNAS): Este necesar ca autoritățile să asigure accesul egal la servicii medicale pentru toți românii asigurați.

Baciu (CNAS): Este necesar ca autoritățile să asigure accesul egal la servicii medicale pentru toți românii asigurați.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), reprezentată de Andrei Baciu, a subliniat importanța oferirii unui acces egal la servicii medicale pentru toți românii asigurați, indiferent de locația lor.

"Obligaţia noastră este, în primul rând, să ne asigurăm că există un acces egal, nediscriminatoriu la servicii medicale, la tot ceea ce permite medicina şi ştiinţa pentru toţi asiguraţii", a punctat Baciu în cadrul unei conferințe organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, conform Agerpres.
Acesta a menționat că existența pacienților cu diabet nediagnosticați se datorează lipsei de informare și diagnosticare. Baciu a precizat că Programul naţional de diabet este folosit de 1.120.000 de pacienți. "Este programul cu cel mai mare număr de pacienţi pe care îl oferă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ca fonduri alocate din întreg bugetul este al doilea ca mărime, după cel de oncologie", a declarat preşedintele CNAS.
El a adus aminte faptul că în 2022 s-a descentralizat accesul la materialele și echipamentele necesare tratamentului diabetului. Diana Păun, consilier prezidențial, a subliniat că persoanele cu diabet au nevoie de îngrijire și suport constant pentru a controla boala și a preveni complicațiile.
Potrivit acesteia, în multe situații, accesul la un diagnostic corect reprezintă "o provocare majoră" și din acest motiv rata mortalității rămâne ridicată din cauza complicațiilor diabetului. Păun a menţionat că prevenţia şi educaţia pentru sănătate sunt teme importante actualmente și pacienţii trebuie să fie bine informaţi, având în vedere că cunoaşterea riscurilor este primul pas în prevenirea diabetului. Carmen Orban, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, a afirmat că extinderea accesului pacienților la tratamente prin adăugarea de noi molecule în listele de medicamente compensate și gratuite și dezvoltarea Programului național de diabet trebuie să constituie "priorităţi constante".
"Se impune şi îmbunătăţirea modului în care funcţionează subprogramul de diabet de tip 2, prin care este asigurat accesul copiilor la sistemele de monitorizare continuă a glicemiei şi la sistemele de pompe de insulină cu senzor pentru monitorizarea acesteia, precum şi materialele consumabile aferente acestor device-uri. (...) Instituţiile de resort împreună cu organizaţiile neguvernamentale şi profesioniştii din sistem trebuie (...) să desfăşoare campanii continue şi susţinute pentru creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la această afecţiune", a transmis Orban.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu