HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Avertizare pentru consumatorii excesivi de cafea. Indiciile intoxicației cu cofeină.

Avertizare pentru consumatorii excesivi de cafea. Indiciile intoxicației cu cofeină.
Sursă foto: TV.8

Consumul de cafea în fiecare dimineață este o practică bine stabilită. Cu toate acestea, există persoane care nu se limitează la una sau două cești. Experții subliniază că poate apărea și intoxicația... intoxicația cu cofeină.

Societatea Americană de Chimie afirmă că cofeina este unul dintre cele mai consumate droguri la nivel global. Deși este recunoscut pentru numeroasele sale beneficii, atunci când este consumată în exces, cofeina poate fi extrem de periculoasă.

Cofeina poate proveni din diverse surse cum ar fi cafeaua, sucurile, băuturile energizante sau ceaiurile. Când consumăm prea multă cofeină, organismul nostru poate fi intoxicat.

Dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” a declarat într-un interviu pentru Adevărul:
„Primele semne care ne atrag atenţia că există un exces al consumului de cofeină, că aceasta este într-o cantitate prea mare în organism, sunt tahicardia, tulburări somnului, scaderea capacităţii de concentrare, apariţia anxietăţii şi a migrenelor, instalarea iritabilităţii, apariţia durerilor musculare şi greaţă. Aceste semne încearcă să ne spună practic că am consumat o cantitate mult prea mare de cafea în ziua respectivă”.

Specialistul a subliniat atunci că numărul persoanelor care au solicitat ajutor medical din cauza intoxicațiilor cu cofeină a crescut.

Ghidul romedic.ro explică cum funcționează cafeaua, ce înseamnă "prea mult" și care sunt efectele acestui exces.

Cafeaua acționează ca un diuretic ușor (crește rata de excreție urinară) și întârzie apariția oboselii. Cofeina nu este stocată în organism, dar persistă și doar jumătate este eliminată prin urină în 4-6 ore.

Un consum moderat de cofeină este considerat a fi de 200-250 mg pe zi sau mai puțin, ceea ce reprezintă echivalentul a 1-2 căni de cafea.

Consumul moderat de cofeină nu crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, osteoporozei sau cancerului. Contrar opiniilor populare, cafeaua nu ne deshidratează, arată sursa citată.

Când vorbim despre consumul excesiv de cafea și apariția sevrajului cofeinic
Experții recomandă ca aportul zilnic maxim de cofeină să nu depășească 400 mg, adică echivalentul unei bauturi energizante de 250 ml sau 3-4 căni de cafea. O doză unică de cofeină de 200 mg corespunde la 3 mg/kg corp pentru un adult de 70 kg, fără să inducă modificări clinice relevante în tensiunea arterială, fluxul sangvin, nivelul de hidratare sau temperatura corpului.

În cazul persoanelor care consumă mai mult de 250 mg cafea pe zi, e posibil ca organismul să fi dezvoltat dependență și să necesite o doză mai mare pentru a simți efectele. La acest nivel poate apărea sevrajul cofeinic, manifestat prin migrene, amețeli, somnolență, dureri de cap, tremuraturi și depresie.

Simptomele sevrajului apar atunci când aportul de cofeină din dietă este întrerupt brusc. Intensitatea acestora variază de la o persoană la alta.

Efectele intoxicației cu cofeină (consumul excesiv de cafea)
Simptomele pot aparea în urma consumului excesiv de cafea: amețeli și tulburari ale vederii; diaree; sete intensificată; deshidratare; febrilism; cefalee; insomnie; iritabilitate, anxietate, neliniște, confuzie mentală , dureri musculare , tremuraturi , parestezii ; durere abdominala ; greata. Există însa si simptome mai grave, care pot necesita tratament medical urgent: dificultati respiratorii; stari de voma; halucinatii; dureri toracice; aritmii cardiace; miscari musculare necontrolate ; convulsii. Consumul de cofeina in cantitati de pana la 10 g poate provoca convulsii si varsaturi.

Romedic.ro informează că doza acută fatală de cofeină este de 10-14 g (150-200 mg/kg corp), dar există factori care pot influența sensibilitatea unei persoane la cofeină (fumatul, vârsta, consumul general de cofeină, sarcina, administrarea simultană de medicamente sau droguri etc.).

Printre riscurile consumului excesiv de cafea se numără și deteriorarea funcțiilor mentale și a capacității cognitive, precum și apariția stărilor de tensiune, nervozitate, anxietate și atacuri de panică.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin