Directorii spitalelor din București avertizează că fondurile alocate de CNAS pentru luna decembrie sunt nesemnificative și afirmă că Ordonanța 90 le creează probleme serioase la finalul anului. Spitalul Colțea are un buget de doar 100 de lei de la CNAS, pentru luna decembrie 2023.
"Mă îngrijorează posibilitatea unui blocaj în sistemul medical (...) Mă tem că vom crea dificultăți în diagnosticarea și tratarea pacienților, pentru că discutam și recent despre faptul că nu doar diagnosticarea și tratamentul pacientului sunt esențiale, ci și condițiile de cazare. Aceasta este una dintre preocupările noastre. Pacienții se vor teme să meargă la spital, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei. A fost deja destul de dificil să reluăm fluxul normal al pacienților după perioada pandemică", a declarat dr. Bogdan Furtuna, directorul Spitalului Clinic Colțea din București, joi seara, la Medika TV.
Acesta menționează faptul că "a economisit bani pentru vremuri grele" pentru a putea face față anumitor situații din spital, conform news.ro."La Spitalul Colţea situaţia este puţin diferită comparativ cu ce se întâmplă acum în sistemul sanitar, pentru că am economisit bani pentru vremuri grele. Toate contractele cadru și licitațiile le-am finalizat la începutul anului și acum putem continua, până la sfârșitul anului, cu contractele pe care le avem deja în derulare. Cea mai mare problemă pe care o observ este legată de ceea ce vom primi și încasa de la CNAS, dacă sumele afișate pe site-ul CNAS sunt corecte. Sperăm cu toții să nu ne blocăm aici pentru că discutam mai devreme cu un coleg care mi-a spus că are alocat 300 sau 400 de lei pentru luna decembrie și i-am răspuns că situația poate fi chiar mai rea, cu 100 de lei. Pentru luna decembrie, suma alocată pentru Spitalul Colţea este de 100 de lei din partea CNAS", a adăugat Furtuna.
Dr. Liviu Oltean, directorul Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti, a explicat şi el impactul Ordonanţei 90 privind reducerea unor cheltuieli asupra sistemului medical.
"Situaţia este similară în toată ţara, suntem şi noi afectaţi de Ordonanţei 90, ceea ce ne afectează enorm pe toate aspectele legate de sănătate, reparaţii curente, obiecte de inventar etc. În prezent există un blocaj regretabil unde pacientul - beneficiarul direct al actului medical - suferă. (...) Suntem pregătiţi pe termen scurt, avem resursele materiale necesare pentru salarii care sunt la fel de importante, însă suntem într-un impas în acest moment", a declarat Dr. Liviu Oltean la Medika TV.
Andi Nodiț, directorul Spitalului Bagdasar - Arseni din București, este de asemenea preocupat de această situație.
"Situaţia este destul de alarmantă. Pentru luna noiembrie, din finanţarea necesară pe care ar fi trebuit să o primim de la CNAS, pentru activităţile realizate în luna precedentă, am primit doar o treime, adică aproximativ 3,3 milioane lei. Cu aceşti bani vom putea cumpăra medicamente şi materiale sanitare și cam atât; nu vom putea onora angajamentele medicale ale lunii curente sau mai simplu spus contractele de prestare a serviciilor de către furnizori pentru mâncare, securitate, sistem informatic etc. Suntem în pericol să nu putem asigura aceste servicii esenţiale și nici fondurile pentru medicamente și materiale sanitare nu sunt suficiente până la sfârșitul lunii noiembrie. Iar pentru decembrie, ca și în alți ani, avem alocată suma de 300 lei", a precizat Nodiț.