HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Avertisment din partea transportatorilor: Lipsa șoferilor de camion se înrăutățește la nivel global

Avertisment din partea transportatorilor: Lipsa șoferilor de camion se înrăutățește la nivel global
Sursă foto: daimler.com

Conform unui raport recent al Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU), publicat luni, există o cerere globală de peste trei milioane de șoferi de camion. Această cifră este estimată să se dubleze în următorii cinci ani, potrivit AFP.

Studiul, care a analizat 4.700 de companii de transport din 36 de țări din Europa, Asia și America, a constatat că 7% dintre posturile de conducere disponibile în prezent nu sunt ocupate. Agerpres menționează că deficitul s-a accentuat în cursul anului 2023, cu peste jumătate dintre companii întâmpinând dificultăți în recrutarea de șoferi competenți.

Cu toate acestea, impactul a fost mai puțin resimțit în Europa și SUA, unde inflația a dus la o scădere a consumului și implicit a cererii pentru serviciile de transport, conform IRU.

"Bombă demografică", astfel descrie IRU situația viitoare dacă lipsa de șoferi continuă să se agraveze în urmatorii cinci ani. În special China, Europa și Turcia ar putea fi afectate semnificativ datorită populației îmbǎtrânite de șoferi și lipsei tinerilor sub vârsta de 25 ani care să preia controlul.

Pânǎ în 2028, ar putea exista un deficit de șapte milioane de șoferi de camion. Această situație ar putea conduce la complicații în fluxurile logistice și creșterea costurilor cu transportul.

IRU îndeamnă guvernele să faciliteze și să accelereze formarea tinerilor pentru carierele din transportul rutier, prin reducerea vârstei minime necesare pentru a intra în această profesie. De asemenea, solicită o finanțare mai mare pentru educația profesionalǎ.

În contextul în care doar 6% dintre șoferii de camion sunt femei în țările incluse în studiu, IRU susține că este necesară promovarea egalitǎții de gen în această profesie.

Cu toate acestea, atracția acestui domeniu este limitată datoritǎ perioadelor lungi petrecute departe de casǎ și condițiilor dificile de muncǎ.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu