HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Austria cedează? România beneficiază de cei mai solizi aliați din UE pentru intrarea în Schengen.

Austria cedează? România beneficiază de cei mai solizi aliați din UE pentru intrarea în Schengen.
Sursă foto: gandul.ro

În cadrul unei întâlniri recente la Paris, Catherine Colonna, ministrul francez de externe, a oferit asigurări că Franța susține pe deplin aderarea României la Schengen. Aceasta a avut loc în contextul în care și Olaf Scholz, cancelarul german, își manifestase anterior sprijinul pentru aceeași cauză.

Ministrul român Luminița Odobescu a subliniat necesitatea implicării Franței în procesul de integrare a României în spațiul Schengen. "Ministrul Catherine Colonna a exprimat întregul sprijin al Franței în vederea atingerii acestui obiectiv", se menționează într-un comunicat oficial al Ministerului Afacerilor Externe.

Discuții despre extinderea UE

Întrevederea a inclus și discuții cu privire la progresul extinderii Uniunii Europene, cu accent pe Vecinătatea Estică a UE și regiunea Balcanilor de Vest. Ambii miniștri au fost de acord că integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei constituie o prioritate politică majoră. Obiectivul imediat este obținerea unei decizii favorabile privind inițierea negocierilor de aderare cu cele două țări până la sfârșitul anului curent.

Cât privește situația din Orientul Mijlociu, ministrul Odobescu a subliniat importanța evitării escaladării conflictului, asigurarea accesului la ajutor umanitar în Fâșia Gaza, necesitatea eliberării tuturor ostaticilor și siguranța cetățenilor străini blocați în Gaza.

În cadrul aceleiași vizite, Luminița Odobescu s-a întâlnit cu Mathias Cormann, secretarul general al OCDE. Ministrul român a reafirmat angajamentul României de a adera la OCDE și de a continua eforturile pentru alinierea la standardele și practicile Organizației.

De asemenea, Odobescu a încurajat sporirea cooperării dintre OCDE și Republica Moldova. Ea a subliniat că expertiza vastă a Organizației poate contribui semnificativ la eforturile de reformă ale Chișinăului pe drumul către aderarea la UE.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu