HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Atracția europenizării Republicii Moldova pentru cetățenii de pe malul stâng al Nistrului (opinii)

Atracția europenizării Republicii Moldova pentru cetățenii de pe malul stâng al Nistrului (opinii)
Sursă foto: http://nrcu.gov.ua/

Andrei Curăraru, un expert în securitate, sugerează că Republica Moldova ar trebui să ia în considerare exemplul Ciprului, o țară care a reușit să adere la Uniunea Europeană (UE) chiar și în mijlocul unui conflict teritorial. El crede că disputa transnistreană nu ar trebui să împiedice procesul de europenizare a Republicii Moldova. De asemenea, el afirmă că modernizarea și europenizarea părții drepte a râului Nistru va atrage cetățenii de pe malul stâng al râului, care vor dori un nivel de trai mai bun.

Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), prevede că Republica Moldova va primi curând un răspuns clar cu privire la posibilitatea inițierii negocierilor pentru aderarea la UE, potrivit notei IPN.

Munteanu susține că decizia UE de a acorda statutul de candidat pentru aderarea la UE atât Republicii Moldova cât și Ucrainei este o opțiune geopolitică determinată de agresiunea militară a Rusiei. El crede că decizia de a începe negocierile pentru aderare va fi una politică, influențată de alegerile fiecărui stat membru.

„Deja am văzut niște semnale proaste care sper că nu se răsfrângă și asupra Republicii Moldova. Mă refer la declarația faimoasă a lui Victor Orban care a spus că are nevoie de timp pentru reflecție în cazul Ucrainei. În ce măsură acest lucru ne va ocoli? În ce măsură alte state au pretenții justificate sau mai puțin justificate vom vedea foarte curând. Faptul că la Chișinău vin președinți de state e un lucru pozitiv, pentru că trebuie să ne angajăm într-o muncă asiduă ca să menținem interesul pentru Republica Moldova. În 2022 am fost urcați într-un tren construit ca răspuns la invazia militară rusească. Și nu trebuie să uităm asta. Dacă ne punem niște medalii la piept, nu ne ajută. Este clar că a fost o opțiune geopolitică”, a declarat liderul CUB, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Președintele Maia Sandu a sugerat anterior că Republica Moldova ar putea adera la UE în două etape, inițial fără includerea regiunii transnistrene. Andrei Curăraru susține că Republica Moldova ar putea lua exemplul Ciprului în această privință.

„Noi nu putem folosi regiunea transnistreană ca pretext pentru a nu ne moderniza și europeniza. Vedem că Charles Michel și Ursula von der Leyen au menționat ambii exemplul Ciprului pe care trebuie să-l studiem. În cazul Ciprului, la negocieri au fost primiți ca observatori turcii ciprioți, ei au refuzat să aplice planul Uniunii Europene, de aceea legislația europeană nu se aplică în partea turcă a Ciprului. Însă cetățenii care recunosc autoritățile cipriote grecești au pașaport european. Un astfel de precedent trebuie utilizat la maximum. Europenizarea Republicii Moldova va reprezenta un magnet care va atrage și cetățenii din stânga Nistrului, pentru că un stat european este un stat cu un salariu mediu mai înalt, cu o stabilitate mai înaltă a monedei, cu oportunități de călătorie, muncă, studii. Cred că exact asta vor și cetățenii din stânga Nistrului”, a afirmat expertul în domeniul securității, Andrei Curăraru.

Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat membrilor UE să înceapă negocierile pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la blocul comunitar. Decizia finală va fi luată în timpul reuniunii Consiliului European programată pentru 14-15 decembrie la Bruxelles.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu