HUB PRESS

s e î n c a r c ă

ASSMB solicită Guvernului să intervină de urgență în fața crizelor din spitalele din Capitală.

ASSMB solicită Guvernului să intervină de urgență în fața crizelor din spitalele din Capitală.
Sursă foto: ASSMB

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) lansează un semnal de alarmă cu privire la "criza profundă" care afectează sistemul sanitar și solicită Guvernului să acționeze rapid pentru a preveni "colapsul" și pentru a asigura protecţia vieţii şi sănătăţii populației.

Într-un comunicat emis miercuri, ASSMB afirmă că recentele decizii legislative "au condus sistemul medical spre marginea prăpastiei", ca urmare a "ignorării" crizei din domeniul sănătate și a "reducerii drastice" a finanțării spitalelor, potrivit Agerpres.

"Spitalele din Capitală, sub autoritatea ASSMB, se confruntă cu situaţii critice, iar impactul este îngrijorator. Problemele s-au intensificat în urma protestului angajaţilor CNAS. La Spitalul Clinic Colţea, programarea plății facturilor pentru citostatice achiziționate a fost amânată, punând astfel în pericol vieţile pacienţilor dependenţi de aceste tratamente vitale", subliniază ASSMB.

La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor, finanțarea neregulată a Programului Național de Ortopedie "obstrucționează" planificarea și programarea activității de implantologie și generează presiuni din partea pacienților și a autorităților. Spitalul are nevoie de un stoc permanent de endoproteze, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a putea continua neîntrerupt activitatea, se afirmă în comunicat.

Este menţionat şi cazul Spitalului de Copii "Dr. Victor Gomoiu", unde lipsa fondurilor pentru salarii şi facturile utilităţilor "ameninţă" întregul proces operativ.

"Acestea sunt doar câteva exemple ale problemelor cu care s-au confruntat spitalele în ultima perioadă. Incertitudinea privind gestionarea resurselor financiare în lunile următoare este amplificată de ordonanţa privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienţilor şi funcţionarea spitalelor prin insuficienţa resurselor financiare", se specifică în comunicat.

Recent, conducerea ASSMB împreună cu managerii celor 19 spitale din Capitală subordonate Primăriei Capitalei au trimis Guvernului o cerere comună, solicitând efectuarea tuturor demersurilor legale necesare pentru modificarea OUG nr. 90/2023, astfel încât să se stabilească o derogare/excepție la aplicarea art. I alin. (1) și art. II alin. (1), în ceea ce privește achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu