HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Aproximativ 3% din apelurile la numărul de urgență 112 sunt false.

Aproximativ 3% din apelurile la numărul de urgență 112 sunt false.
Sursă foto: novatv.ro

Conform unui anunț recent al Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, aproximativ 3% dintre apelurile făcute la numărul unic de urgență 112 în al treilea trimestru al acestui an au fost considerate abuzive.

La cererea AGERPRES, IPJ a furnizat date care arată că din cele 4.679 de apeluri primite pe linia de urgență, 253 au fost clasificate ca non-urgențe. În total, polițiștii au intervenit în 1.855 de cazuri, dintre care 67 au fost identificate ca fiind false sau abuzive.

"Apelurile false/abuzive prin SNUAU 112 reprezintă 3,23% din numărul total de apeluri recepţionate, dar sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave în societate şi tulburări ale siguranţei publice, atât prin natura şi amploarea forţelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare şi contracarare, cât şi prin stările de temere generate în rândul cetăţenilor", se menționează în comunicatul IPJ.

În conformitate cu legislația românească, alertarea falsă a agențiilor specializate pentru intervenții poate atrage o amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 lei sau prestarea a între 200 și 400 ore de muncă în beneficiul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu