HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Aproape 1.000 de stomatologi au așteptat chiar și o oră în coadă pentru a vota conducerea Colegiului.

Aproape 1.000 de stomatologi au așteptat chiar și o oră în coadă pentru a vota conducerea Colegiului.
Sursă foto: Pinterest

Aproximativ 1000 de profesioniști din domeniul medical au participat sâmbătă, până la ora 14:00, la alegerile pentru pozițiile eligibile în cadrul Consiliului Colegiului Medicilor Stomatologi București și al Adunării generale naționale.

Datorită numărului mare de candidați și a multitudinii de poziții eligibile, procesul electoral necesită timp, formându-se o coadă de peste o sută de persoane, conform Agerpres.

Președintele Comisiei Electorale, profesor Bogdan Dimitriu, a afirmat că în contextul unei mobilizări mai mari se așteaptă ca numărul votanților să fie semnificativ ridicat față de acum patru ani, când aproximativ o mie de persoane și-au exprimat opțiunea.

"Procesul de votare are loc astăzi, între orele 8,00 și 18,00. Până acum au votat 951 de persoane. Totul a decurs foarte bine, fără incidente. Avem cinci observatori din partea Ministerului Sănătății. Un observator este din partea Comisiei Electorale Centrale. (...) Acum patru ani au fost puțin peste o mie de votanți, iar acum suntem aproape de o mie și mai avem încă patru ore. Deci sigur se va depăși numărul respectiv. (...) Am avut oameni care au venit de la 8,00 și au intrat. Nu am avut timpi morți absolut deloc, în timpul zilei. Numărul de potențiali votanți, pe tot Bucureștiul, e de peste 5.000", a precizat pentru AGERPRES Bogdan Dimitriu.

El a menționat că alegătorii sunt dispuși să aștepte chiar și o oră la coadă, dat fiind faptul că se petrece mult timp în cabinele de vot din cauza numărului mare de candidați și a multitudinii de poziții eligibile.

"Din păcate, da, pentru că, indiferent cum ar merge lucrurile, sunt foarte mulți candidați, un număr de 47 de poziții eligibile pe un buletin și 33 pe celălalt, dintr-un total de 130 de candidați - pentru că se repetă, unii sunt și colo și colo - iar până îi găsești, din 130, pe cei 47, durează. Și nu poți grăbi, evident, procesul de votare. Așa că aici e problema, se stă mult în cabina de vot... dar asta era previzibil fiind mulți candidați. Ne mișcăm cât putem de repede dar e factorul uman la mijloc pe care nu avem cum să îl influențăm", a explicat acesta.

În general cei care așteaptă la coadă s-au declarat mulțumiți de modul în care au fost organizate alegerile, chiar dacă trebuie să aștepte aproximativ o oră înainte de a vota. Unii au sugerat însă că ar trebui implementată o metodă de vot mai modernă, care să includă mijloace electronice. Participanții au apreciat totuși faptul că numărul votanților este mai mare comparativ cu alegerile de acum patru ani.

"Am participat și acum patru ani. Acum sunt mai organizați și e și mai multă lume. E o prezență mai bună la vot. Știți foarte bine ce s-a întâmplat în vară și absenteismul acesta a provocat multe, iar acum fiecare vrea să își spună cuvântul", a precizat unul dintre cei care așteptau la coadă.

"Ștampilele acelea sunt antice și de demult. Suntem în altă eră, nu să ne chinuim cu ștampilele alea - asta e singura mea nemulțumire. În rest, la rând era normal să stăm, pentru că suntem mulți... Nu ar fi fost rău (s-a exista o modalitate de vot electronic). Era mai ușor pentru toată lumea... Sunt mai mulți decât acum patru ani... Sunt niște probleme care trebuie rezolvate... Sunt multe probleme - aceleași care au tot fost discutate mai mult sau mai puțin în presă", a precizat o doctoriță, după ce a votat.

"Eu sunt foarte mulțumită că a venit foarte multă lume, ceea ce nu prea s-a întâmplat până acum. Asta mi se pare cel mai important. Probabil că nemulțumirile - care sunt destule - i-au făcut să vină în număr mai mare. (...) Nu au fost probleme legate de organizare și nu mă deranjează că a trebuit să aștept... E o datorie pe care o avem cu toții... E prima dată când vin, din păcate... Cred că ar fi trebuit să o facem de fiecare dată când s-a votat. E datoria noastră, dreptul nostru și fiecare ar trebui să vină", a precizat o tânără.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România organizează sâmbată alegeri pentru funcțiile eligibile din cadrul Consiliilor colegiilor teritoriale și al Adunarii generale naționale.

Pentru București, decizia CEC pentru stabilirea numărului membrilor biroului executiv, al membrilor consiliilor colegiilor teritoriale, al reprezentanților colegiilor teritoriale în Adunarea generala naționala și al supleanților pentru consiliul colegiului teritorial și pentru Adunarea generala naționala prevede: Biroul Executiv are 7 membri, Consiliu - 47 membri și 11 supleanți și reprezentanți în AGN - 33 membri și 11 supleanți.

Asociațiile profesionale ale medicilor stomatologi au solicitat sâmbătă Comisiei Electorale Centrale pentru alegerile în conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi prelungirea duratei de vot de la ora 18,00 la ora 21,00.

Medicii stomatologi din România, reuniți în cadrul mai multor asociații profesionale, au solicitat în data de 14 septembrie intervenția de urgență a Guvernului pentru a permite prezența observatorilor la procesul electoral pentru alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România.

Pe data de 20 octombrie, ministrul Alexandru Rafila declara că Ministerul Sănătății va putea trimite observatori la alegerile din Colegiile profesionale ale medicilor, pentru a elimina suspiciunile privind corectitudinea alegerilor.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu