HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Anunțul Ministrului Mediului pentru sinistrați: Apele încep să se retragă, locuitorii vor avea un loc unde să doarmă

Anunțul Ministrului Mediului pentru sinistrați: Apele încep să se retragă, locuitorii vor avea un loc unde să doarmă
Sursă foto: gov.ro

Luni, Mircea Fechet, Ministrul Mediului, se deplasează în judeţul Galaţi pentru a vizita zonele afectate de inundaţii. Acesta anunţă că apele încep să se retragă și că se lucrează intens la curățarea locuințelor și curților astfel încât locuitorii să aibă unde să se adăposti. În plus, urmează să fie efectuată o evaluare detaliată a tuturor daunelor provocate.

”Astăzi în Corbu şi Corod, judeţul Galaţi - printre oamenii care au nevoie de noi. Multă suferinţă, pentru care trebuie să oferim tot sprijinul de care putem da dovadă. Va trebui regândit modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre, pentru că este clar că efectele shimbărilor climatice sunt din ce mai devastatoare şi grave, indiferent dacă discutăm despre caniculă, despre secetă sau despre ploi abundente”, a postat pe Facebook luni dupa-amiaza Mircea Fechet.

Fechet menționează faptul că primarii colaborează cu reprezentanții Administraţiei Naţionale ”Apele Române” pentru a interveni acolo unde este necesar și pentru a asigura disponibilitatea echipamentelor și utilajelor necesare.

”Există localităţi profund afectate unde au existat lucrări ample de regularizare sau de decolmatare, lucrări care însă nu au fost suficiente, având în vedere volumul precipitaţiilor nemaiîntâlnit. Apele se retrag şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu colegii de la "Apele Române", cu autorităţile publice locale, cu voluntarii şi cu oamenii afectaţi scot apa şi mâlul din case şi din curţi, scopul fiind acela de a ne asigura că toată lumea are unde să doarmă, că oamenii au alimente şi apă potabilă şi că evaluăm foarte precis toate daunele pe care fiecare gospodărie le-a suferit”, a adaugat ministrul.

Prefecta județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a cerut ministrului Afacerilor Interne permisiunea pentru declararea starii de alerta in judet. Aceasta se bazeaza pe date centralizate la nivelul Instituției Prefectului conform cărora aproximativ 6000 de gospodarii din 26 de localitati din judetul Galati au fost afectate de inundatii. De asemenea exista probleme la mai multe drumuri din judet.


Pe anumite segmente ale drumurilor din județ sunt probleme serioase legate de infrastructură: DN 25 între Vameş și Piscu (infrastructură afectată), DN 26 între Rogojeni și Gănești (infrastructură afectată), DJ 251 între Slobozia Conachi și Pechea (drum blocat), DJ 253 între Cudalbi și Băleni (drum blocat), DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor (infrastructură afectată), DJ 242B între Băneasa și Moscu (infrastructură afectată) DJ 242H între Suceveni și Rogojeni (infrastructură afectată), DJ 251 între localitatile Târgu Bujor – Jorasti, (infrastructură afectată), DJ 251A între Corod – Dragușeni și Nicopole, Bratulesti (infrastructură afectată), DJ 251H între Corod și Valea Mărului (infrastructura afectata), DJ 253 intre Culdabi – Baleni si Baleni - Viile(infrastructura afectata) ,DJ 254 intre Ivesti - Costache Negri(infrastructura afectata) ,DJ255 intre Pechea - Suhurlui si intre Fartanesti si Chiraftei(infrastructura afectata). Drumul National 25 este inchis circulatiei rutiere intre Vames si Tudor Vladimirescu din cauza apei de pe carosabil.

Conform Prefecturii Galati, pentru evaluarea daunelor provocate pe drumurile nationale, judetene si comunale cat si in gospodariile afectate, au fost constituite 18 comisii care s-au deplasat luni dimineata in teren. Alte doua echipe au fost active si duminica, evaluand infrastructura rutiera afectata.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu