HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Stamule Tănase detaliază planul pentru revitalizarea industriei.

Stamule Tănase detaliază planul pentru revitalizarea industriei.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Specialistul în economie Tănase Stamule subliniază că planul pus în aplicare de Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, destinat sectoarelor vitale din România poate genera și consecințe neașteptate. O sumă de 2,25 miliarde de euro va fi direcționată pentru a stimula investițiile în domenii precum siderurgia, petrochimia și prelucrarea primară a resurselor naturale.

Stamule sugerează că România ar putea să nu mai poată consuma gazele produse intern

Conform lui Tănase Stamule, decan la Fabiz (parte a ASE), propunerea este favorabilă deoarece „siderurgia şi petrochimia reprezintă aproape 60% din deficitul comercial al României din anul trecut cu 14 respectiv 8 mld de Euro, iar industria de apărare are cel mai mare potenţial de creştere”. Totodată, el afirmă că exploatarea gazului din Marea Neagră ne-ar putea aduce în situația în care să nu putem consuma gazul produs în România pentru că „nu vom avea suficienţi consumatori mari industriali, iar Romgaz şi OMV vor trebui să îl exporte”.

Premierul Marcel Ciolacu a demarat un proiect pentru revitalizarea industriei românești

Liberalii au fost informați despre planul de reformare a industriei de către propriul lor ministru. Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a expus în şedinţa PNL de marţi proiectul de reindustrializare a României, care va fi discutat și în Coaliție.

Planul a fost elaborat de Marcel Boloș împreună cu Comisia Economica a PNL. Acesta a fost dezbatut în BPN al PNL și se bazează pe o serie de idei propuse inițial de Nicolae Ciucă în perioada când era premier și implementa măsuri pentru susținerea marilor investitori, precum Nokian.

Sunt vizate industrii esențiale: metalurgică, apărare, construcţii, echipamente electrice, auto, chimică. Dan Motreanu, prim-vicepreşedintele PNL, a evidențiat că Proiectul de reindustrializare a României este unul dintre cele mai semnificative proiecte ale ţării din ultimii 34 ani.

În cadrul şedinţei PNL, ministrul Marcel Boloş a prezentat măsurile pregătite de Guvern pentru sprijinirea industriei locale. El a explicat că proiectul este un pachet solid de măsuri ce vizează acordarea ajutorului necesar pentru industria românească. Conform lui Boloş ”investiţia făcută de Nokian, de 650 milioane euro, în perioada Guvernului Ciucă a fost punctul de plecare. Aceasta a fost urmată de o decizie a Comisiei Europene pentru acest tip de investiţii, fiind proiectul care a deschis calea pentru acest pachet de măsuri.

Pachetul se concentrează pe industrii vitale: metalurgică, apărare, construcţii, echipamente electrice, auto, chimică. Prima și cea mai relevantă măsură prevede investiții strategice în dezvoltarea României după modelul Nokian și susține acele investiții care creează locuri de muncă.

Prima măsură se bazează pe: credit fiscal la finalizarea implementarii investitiei, acces utilitati publice, obtinere acorduri pentru pornirea investitiei si crearea mecanismelor prin expropriere sa se puna la dispozitie terenul pentru implementarea investitiei.

A doua masura este destinata IMM-urilor ce propun proiecte de investitii in aceste domenii ale industriei prelucratoare iar cea de-a treia masura vizeaza industria siderurgica si chimica. A patra masura este legata de prelucrarea metalelor neferoase avand in vedere zacamintele speciale cupru. Conform lui Boloş pachetul are in vedere procesul de reînnoire industrială micilor industriasi dar si prelucrarea resurselor naturale de care dispunem în România.

Dan Motreanu, prim-vicepreşedintele PNL a subliniat că Proiectul de reindustrializare a României este unul dintre cele mai cruciale proiecte ale ţării din ultimii 34 ani.

”E pentru prima dată când vorbim despre reindustrializarea României cu măsuri clare şi cu viziune. Recuperarea unor domenii unde România a avut performanţă e o tema esentiala. E vorba de prelucrarea resurselor noastre naturale. E vorba de efectul multiplicator, taxe centrale, locale. Chiar este una dintre cele mai mari realizări în ultimii 34 ani”, a declarat Motreanu în şedinţă.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu