HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Anual, peste 60.000 de români sunt afectați de un AVC, bolile cerebrovasculare fiind una dintre principalele cauze de mortalitate și invaliditate în România.

Anual, peste 60.000 de români sunt afectați de un AVC, bolile cerebrovasculare fiind una dintre principalele cauze de mortalitate și invaliditate în România.
Sursă foto: brainomix.com

Conform Ministerului Sănătăţii (MS), bolile care afectează sistemul vascular cerebral constituie un factor major de mortalitate şi invaliditate în ţara noastră, cu peste 60.000 de cazuri anuale de accident vascular cerebral.

Într-o postare pe Facebook, făcută duminică, în Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, MS a transmis un mesaj important:


"Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenţia asupra importanţei programelor de prevenţie, diagnostic, tratament acut şi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieţile a zeci de mii de români în fiecare an"

Această zi marchează eforturile ministerului în lupta împotriva acestor boli. În cursul acestui an, MS a implementat un certificat suplimentar de studii pentru pregătirea medicilor în efectuarea procedurilor neurointervenţionale precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).

De asemenea, MS a publicat propunerile legislative pentru un nou program Prioritare Actions, care va oferi finanțare directă pentru recuperarea timpurie a pacienților cu AVC internați în secțiile de neurologie. Aceasta vizează ajutorarea pacienților ce nu beneficiază momentan de procesele inițiale de recuperare în faza acută a bolii, perioadă în care creierul este încă capabil să se regenereze, ajutând astfel pacienții să-și recupereze mobilitatea și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

MS afirmă că Strategia Naţională pentru combaterea bolilor cardiovasculare şi cerebrovasculare va mări accesul la prevenţie şi la tratament pentru pacienţii cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie şi neurologie ale MS, împreună cu experţi din cadrul societăţilor profesionale şi societăţilor internaţionale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătāții, a semnat în acest an declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reconfirmând angajamentul României de a lupta împotriva AVC, prin implementarea politicilor de sănătate ce vizează reducerea numărului cazurilor și tratarea acestora în centre specializate (unitāți "stroke").

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu