HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Anual, peste 60.000 de români sunt afectați de un accident vascular cerebral, conform Ministerului Sănătății.

Anual, peste 60.000 de români sunt afectați de un accident vascular cerebral, conform Ministerului Sănătății.
Sursă foto: Ministerul Sanatatii

Afectiunile cerebrovasculare reprezinta unul dintre principalele motive de mortalitate si invaliditate in tara noastra, cu peste 60.000 de cazuri anuale de accident vascular cerebral, conform informatiilor oferite de Ministerul Sanatatii (MS).

Postarea a fost facuta pe Facebook, duminica, cu ocazia Zilei Mondiale a Accidentului Vascular Cerebral, potrivit agerpres.

"Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenţia asupra importanţei programelor de prevenţie, diagnostic, tratament acut şi reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical vieţile a zeci de mii de români în fiecare an", arată ministerul.

In acest an, MS a implementat un certificat de studii aditionale, care are ca scop instruirea medicilor in efectuarea procedurilor neurointerventionale, cum ar fi tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanica).

Ministerul Sanatatii a afisat in transparenta decizionala documentele normative pentru un nou program denumit Actiuni Prioritare. Acesta va aloca fonduri directe pentru neuroreabilitarea timpurie a pacientilor cu AVC in sectiile de neurologie. Anumite grupe de pacienti care nu beneficiaza in prezent de initierea procesului de reabilitare in stadiul acut al bolii, cand neuroplasticitatea creierului inca permite recuperarea functionala, vor fi sprijiniti sa isi recapete mobilitatea, imbunatatindu-si astfel calitatea vietii.

Ministerul Sanatatii afirma ca Strategia Nationala pentru combaterea bolilor cardiovasculare si cerebrovasculare va extinde accesul la preventie si tratament pentru pacientii cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie si neurologie ale MS, impreuna cu experti din cadrul societatilor profesionale si internationale de profil au contribuit la elaborarea acestei strategii care se afla in urmatoarea perioada in etapa de consultare publica.

In cursul acestui an, ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a semnat declaratia Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmand angajamentul Romaniei de a lupta impotriva acestei boli prin implementarea politicilor de sanatate ce vizeaza reducerea numarului de cazuri de AVC si tratarea acestora in centre specializate (unitati "stroke").

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu