HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Anual, cancerul colorectal provoacă aproximativ 13000 de noi infecții și peste 7000 de decese.

Anual, cancerul colorectal provoacă aproximativ 13000 de noi infecții și peste 7000 de decese.
Sursă foto: Profimedia

Se raportează anual un total de 13.000 de cazuri noi şi peste 7.000 de decese ca urmare a cancerului colorectal. În România, mortalitatea datorată acestui tip de cancer este în creştere.

”În absenţa screeningului în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024”, atrage atenţia prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal, după desfăşurarea unui proiect-pilot de screening pentru acest tip de cancer în patru regiuni dezvoltate - Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest.

A fost implementat un proiect-pilot pentru detectarea cancerului colorectal în patru zone dezvoltate (Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest), unde s-au efectuat teste pe o populaţie ţintă totală ce depășea 200.000 persoane cu vârsta între 50 şi 74 ani. Peste jumătate dintre aceste persoane proveneau din grupuri vulnerabile, conform datelor publicate pe platforma cancer-plan.ro.

Scopul proiectului a fost să creeze un cadru pentru implementarea unui program naţional organizat de screening bazat pe datele populaţionale, respectând Recomandarea Consiliului Uniunii Europene privind screeningul pentru cancer şi implementând ghidurile europene pentru asigurarea calităţii în programele de screening pentru cancerul colorectal. Obiectivul a fost ca serviciile preventive să fie eficiente şi accesibile, oferind egalitate de calitate şi siguranţă pentru toate categoriile socio-economice, potrivit news.ro.

”În absenţa screeningului în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024. Este demonstrat că 60% din mortalitatea prin cancer colorectal ar putea fi prevenită prin programe de screening. Diagnosticat în stadii precoce, cancerul colorectal este curabil. Poate fi prevenit prin rezecţia endoscopică a polipilor adenomatoşi, leziuni premaligne, diagnosticate la persoane simptomatice sau asimptomatice în condiţiile screeningului”, a detaliat prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal.

Proiectul-pilot de screening pentru cancerul colorectal este susţinut financiar din Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman.

”Avem rezultate extraordinare din care putem învăţa ceva, pentru a putea îmbunătăţi următoarele proiecte din fonduri europene nerambursabile, cum ar fi cele din Programul Operaţional Sănătate. În următoarea etapă programatică ar putea continua aceste proiecte la un alt nivel. (…). Însă trebuie să investim în educarea populaţiei, care trebuie să înţeleagă că screeningul poate salva vieţi, la un moment dat. De foarte multe ori, pacienţii vin la spital când nu se mai poate face nimic”, a declarat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu