HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Antreprenorii români care vor să investească în afacerea lor pot primi finanţări de până la 500.000 lei

Antreprenorii români care vor să investească în afacerea lor pot primi finanţări de până la 500.000 lei
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Antreprenorii din România care doresc să injecteze fonduri în afacerile lor au posibilitatea de a obține finanțări de până la 500.000 lei.

Conform unui anunț făcut de MEAT, înscrierile se vor realiza online și data exactă va fi comunicată ulterior. Procesul implică completarea unei cereri standard pentru acordul de principiu privind creditarea și finanțarea, printr-un formular electronic disponibil pe site-ul MEAT. După finalizarea acestei etape, se va face publică lista tuturor cererilor depuse, în ordinea înregistrării lor. Apoi, solicitanții vor fi notificați să meargă la instituția bancară aleasă pentru o preverificare a bancabilității. În cazul unui răspuns pozitiv, se va emite acordul de principiu pentru creditare și AIMM va demara procesul de evaluare administrativă și eligibilitate, care poate fi finalizat cu emiterea notificarii de principiu la finanţare.

MEAT precizează că creditul va fi oferit doar dupa ce verificarea finala a bancabilitatii este realizată de către instituţia de credit parteneră.

Programul Comerţ&Servicii are ca scop stimularea dezvoltarii IMM-urilor active in sectorul comercializarii produselor si serviciilor si vizeaza sustinerea investitiilor, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii acestor firme, precum si promovarea digitalizarii si a transformarii verzi a companiilor romanesti implicate in comertul intern si international.

Finanțarea se realizează similar cu Programul de Microindustrializare "Fabricat în România", prin contractarea de credite de investiţii de către antreprenori, de la băncile partenere ale programului, selectate în urma unui proces deschis şi transparent, iar MEAT va rambursa 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, stabilite prin procedură, dar nu mai mult de 500.000 lei.

"Menţionăm că suma minimă a creditului de investiţii este de 250.000 lei. Companiile dintr-o gamă largă de sectoare pot beneficia de acest ajutor financiar nerambursabil. Acestea includ, dar nu sunt limitate la: comerț en-gros și cu amănuntul; tipografii; serviciile legate de reparații, întreținere și instalare a mașinilor; sau activități legate de captarea, tratarea și distribuirea apei. De asemenea, sunt eligibile activitatile privind colectarea, tratarea și eliminarea reziduurilor; lucrările speciale în construcții; transporturi; serviciile hoteliere sau alimentare; producția cinematografică; publicitatea și realizarea studiilor de piață; serviciile juridice și contabile; arhitectura și ingineria; activitățile sportive, recreative și de divertisment; tranzacțiile imobiliare și multe altele", se menţionează în comunicat.

Programul Comerţ&Servicii acoperă o gamă largă de investiții, cum ar fi achiziționarea de echipamente tehnologice (mașini, utilaje și instalații) sau active corporale, inclusiv mijloace fixe destinate spațiilor de joacă, sălilor de sport, echipamentelor pentru fitness, dronelor sau echipamentelor de forță. De asemenea, sunt eligibile soluţiile şi sistemele de eficientizare energetică, dar şi echipamentele pentru colectarea, reciclarea şi reutilizarea reziduurilor industriale. Lista completă a investiţiilor eligibile este stabilită prin procedură și include achiziţionarea de mobilier sau aparatură birotică.

Pentru anul 2023, Programul Comerţ&Servicii are un buget total de 74.500.000 lei și estimează un număr de 149 beneficiari. Având în vedere caracterul multianual al schemei de minimis, pentru perioada 2024 - 2027 se estimează un buget total de 289.000.000 lei.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu