HUB PRESS

s e î n c a r c ă

ANALIZĂ: Aproximativ o treime dintre români nu sunt convinși că vor păstra același job până la vârsta de 60 de ani.

ANALIZĂ: Aproximativ o treime dintre români nu sunt convinși că vor păstra același job până la vârsta de 60 de ani.
Sursă foto: elsoldepuebla.com

STUDIU: Mai mult de o treime dintre români își pun semne de întrebare cu privire la menținerea locului de muncă actual până la vârsta pensionării

Cercetările realizate de Arthur Hunt România indică faptul că, comparativ cu alte țări, în Portugalia doar 16% dintre angajați se îndoiesc că vor putea continua pe același drum profesional până la vârsta de 60 de ani. În Germania acest procent este de 17%, iar în Italia atinge 21%.

La extrema opusă se situează Franța și Slovenia, unde 44% dintre francezi și respectiv 43% dintre sloveni își imaginează că vor avea un alt job în viitor decât cel pe care îl au acum.

"Studiile evidențiază o creștere a probabilității deteriorării sănătății psihice a lucrătorilor, iar impactul acesteia este extrem de dificil de evaluat sau estimat. În paralel, tot mai multe entități includ în planurile lor de HR strategii pentru adaptarea la noile circumstanțe, cu obiective bine definite ce vizează retenerea angajaților valoroși și productivi, restructurarea pentru eficiență crescută și dezvoltarea unor noi aptitudini pentru a facilita adaptarea la schimb. Ar fi ideal dacă aceste organizații, prin intermediul liderilor lor, ar putea acorda o mai mare atenție pregătirii mentale a echipelor", explică Sorin Roibu, managing partner în cadrul Arthur Hunt România.

Conform studiului de specialitate, percepția mediului de afaceri de la începutul anului s-a modificat la jumătatea acestuia, trecând din faza de "recuperare" post-pandemie la stadiul de "prudență". În același timp, s-a trecut de la "recrutare" la "reorganizare" și de la "dezvoltare" la "stabilizare".

"Provocările economice și sociale vor persista și în lunile următoare. Modificările fiscale generează schimbări semnificative în mai multe sectoare esențiale ale economiei. În IT, este posibil ca în 2024 să se constate o încetinire a creșterii salariale sau a recrutărilor. De asemenea, domeniul imobiliar și cel bancar ar putea întâmpina dificultăți datorită unui eventual ritm mai redus al construcțiilor civile, care ar putea limita accesul la credite. Schimbările majore au loc și pe scena economică internațională, iar acest lucru ar putea oferi României oportunități prin relocarea operațiunilor unor organizații europene sau globale în țara noastră și prin dezvoltarea de noi afaceri, în special în sectorul bunurilor de consum, automotive și chiar aeronautic, care ar avea un impact benefic asupra economiei naționale", menționează sursa citată.

Arthur Hunt este unul dintre liderii internaționali în domeniul consultanței în resurse umane, fiind prezent pe piața din România începând cu anul 2006.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu