Verificările efectuate de inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF), sub egida ANAF, la trei entități de ridesharing cu sediul în București și Constanța au relevat un prejudiciu financiar cauzat bugetului de stat în valoare de peste 52 de milioane de lei.
"Inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) desfășoară permanent acţiuni de control antifraudă la nivel naţional, în scopul prevenirii și combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populație, precum și în alte domenii economice în care, ca urmare a analizelor de risc efectuate la nivelul instituției pe baza informațiilor deținute, au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.
Astfel, pentru trei companii din București și Constanța ce activează pe segmentul transportului alternativ de persoane, inspectorii DGAF au identificat dovezi solide potrivit cărora conducerea acestora a evitat îndeplinirea obligațiilor fiscale. Aceasta s-a realizat prin reducerea bazei impozabile referitoare la impozitele și taxele datorate bugetului general consolidat al statului, dar și taxele afiliate sumelor achitate salariaților. De asemenea, s-a observat creșterea nelegală a TVA deductibil, prin înregistrarea în contabilitate a unor cumpărături de combustibili care ar putea fi fictive.În toate aceste situații, autoritățile competente vor fi notificate pentru recuperarea prejudiciului estimat la 52.060.388 de lei, cauzat bugetului de stat prin încălcarea prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Acțiunile de control vor continua și în viitor, iar DGAF recomandă tuturor operatorilor economici să fiscalizeze veniturile obținute din activitățile desfășurate.", se menționează într-un comunicat al ANAF.