ANAF a oferit un răspuns la acuzațiile recente conform cărora instituția ar fi pus popriri pe conturile cetățenilor români fără notificare prealabilă sau explicații clare cu privire la motivele blocării conturilor. În ultima vreme, numeroși români au semnalat că li s-a aplicat o poprire pe conturi, printre ei numărându-se și o jurnalista de la România TV. Acest lucru l-a determinat pe Victor Ciutacu, realizatorul emisiunii, să solicite public intervenția premierului Ciolacu pentru a-l convinge pe ministrul finanțelor să intervină.
Conform prevederilor Legii nr. 207/2015 referitoare la Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în situația în care debitorul nu își achită obligațiile fiscale datorate de bunăvoie, organul fiscal competent inițiază măsuri de executare silită pentru recuperarea acestora, subliniază ANAF. Somațiile pot ajunge mai târziu dacă sunt expediate prin intermediul poștei.
Astfel, dacă în decurs de 15 zile de la primirea somaţiei obligațiile fiscale restante nu sunt achitate sau organul fiscal nu este informat cu privire la intenţia de a demara procedura de mediere, se continuă măsurile de executare silită.
De asemenea, conform prevederilor art. 236 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente sunt supuse executării silite prin poprire, reamintește agenția.
Pentru a facilita instituirea popririlor asupra disponibilităților bănești din conturile bancare și pentru a ridica rapid aceste popriri în cazul în care obligațiile fiscale restante au fost achitate, începând cu anul 2021 a fost implementată aplicația informatică e-Popriri, explică ANAF.
„Prin intermediul acestui mecanism de poprire electronică, disponibilitățile bănești ale debitorului nu sunt afectate pe termen lung. Aplicația informatică e-Popriri primește informații despre sumele existente în conturile bancare ce pot fi poprite și le sortează descrescator. Ulterior se solicită băncii virarea sumelor doar acelor bancheri care dispun de fonduri suficiente pentru a acoperi suma poprită. În acest fel, nu se mai transferă toate sumele existente în conturi, ci doar cele până la limita sumei poprite.
În realitate, sistemul informatic e-Popriri a îmbunătățit și accelerat procesul de instituire/ridicare a popririlor. În plus, administrația fiscală a redus costurile asociate cu comunicarea actelor de executare silită către bănci.
Recomandăm contribuabililor să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual pentru a putea solicita sau primi documente din partea administrației fiscale și pentru a putea verifica oricând situația lor fiscală. Astfel, vor fi la curent rapid cu orice măsură luată de administrația fiscală în vederea stabilirii și recuperarii obligațiilor fiscale, conform legii”, se mai menţionează într-un comunicat al ANAF.