HUB PRESS

s e î n c a r c ă

ANAF a lansat un ghid pentru angajații IT privind aplicarea scutirilor de impozit începând cu luna aceasta.

ANAF a lansat un ghid pentru angajații IT privind aplicarea scutirilor de impozit începând cu luna aceasta.
Sursă foto: Agerpres

ANAF a anunțat publicarea Ghidului privind implementarea facilităților fiscale pentru persoanele fizice care activează în domeniul creării de programe pentru calculator. Acesta este disponibil începând cu veniturile lunare corespunzătoare lunii noiembrie 2023, pe site-ul oficial al instituției, www.anaf.ro, secțiunea Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative.

Materialul elaborat de experții ANAF conține informații valoroase despre cum se calculează impozitul pe veniturile din salarii și echivalentele acestora pentru persoanele fizice care lucrează în dezvoltarea de software și beneficiază de facilități fiscale. De asemenea, explică cum se calculează impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii pentru un venit brut mai mare de 10.000 lei.

Exonerare fiscală pentru veniturile sub 10.000 de lei

În esență, persoanele fizice menționate la articolul 60 pct. 2 din Codul fiscal sunt exonerate de plata impozitului lunar pe veniturile din salarii sau asimilate acestora la locul principal al activității lor profesionale, dacă acestea nu depășesc suma brută lunară de 10.000 lei.

Pentru orice sume brute lunare ce depășesc limita de 10.000 lei, impozitul este stabilit prin aplicarea unei rate de 10% asupra bazei de calcul. Aceasta se determină ca diferență între venitul net din salarii, obținut prin deducerea contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni din venitul brut lunar, minus impozitul aferent sumei brute lunare de până la 10.000 lei.

Pentru informații suplimentare, puteți accesa site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală la adresa www.anaf.ro sau puteți contacta Serviciul central de asistență contribuabilil – Contact-center la numărul de telefon: 031.403.91.60; puteți apela și structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul organelor fiscale teritoriale, conform anunțului ANAF.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin