HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Ambasada Statelor Unite dezvăluie informații despre tancurile Abrams ce urmează să fie trimise în România.

Ambasada Statelor Unite dezvăluie informații despre tancurile Abrams ce urmează să fie trimise în România.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Reprezentanța diplomatică a Statelor Unite în România a făcut cunoscută intenția de a comercializa 54 de tancuri M1A2SEPv3 pentru țara noastră, ca element al unui pachet substanțial de echipament militar și servicii. Tancul M1A2 SEPv3 este ultima variantă îmbunătățită a modelului principal Abrams, care asigură protecție, supraviețuire, letalitate și o rețea de comunicații avansată. Aceste tancuri sunt identice cu cele utilizate curent în Statele Unite și vor îmbunătăți compatibilitatea României cu SUA și partenerii NATO, mai ales pe latura estică a alianței.

"Ambasadorul american Kathleen Kavalec a apreciat nivelul ridicat al colaborării în domeniul securității dintre Statele Unite și România și a reiterat angajamentul SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a României. Ea a evidențiat, de asemenea, importanța pe care Statele Unite o acordă Parteneriatului Strategic și relațiilor amicale cu România, bazate pe valori și interese comune.

"Această tranzacție ilustrează forța și dinamismul relațiilor noastre bilaterale, precum și devotamentul nostru reciproc pentru stabilitatea și securitatea regională", a mai afirmat Ambasadoarea Kavalec. Ea a adăugat că tancurile M1A2 Abrams vor oferi României o platformă modernă și fiabilă, pentru a descuraja agresiunea și pentru a-și apăra granițele. Ele vor contribui, de asemenea, la apărarea colectivă a NATO și vor spori capacitatea noastră de a opera împreună în mod eficient."

Conform legilor americane, vânzarea tancurilor Abrams a fost anunțată Congresului SUA cu un cost total estimat al programului de 2,53 miliarde de dolari, dar valoarea reală a acordului este semnificativ mai mică. Acordul inițial este evaluat la aproximativ 1 miliard de euro (1,07 miliarde de dolari). Vânzarea este supusă aprobarii din partea Congresului SUA, precum și finalizării negocierilor contractuale. Ne exprimăm încrederea că ambele părți vor lucra cu perseverență pentru a finaliza înțelegerea cât mai curând posibil.", se menționează într-un comunicat al Ambasadei SUA.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu