HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Alexandru Rafila subliniază problema: Creșterea procentului din PIB pentru sănătate nu este posibilă dacă există multe categorii care nu plătesc taxe.

Alexandru Rafila subliniază problema: Creșterea procentului din PIB pentru sănătate nu este posibilă dacă există multe categorii care nu plătesc taxe.
Sursă foto: Ministerul Sanatatii

Alexandru Rafila subliniază o problemă esențială: Creșterea procentului din PIB alocat sănătății nu este fezabilă atâta timp cât există numeroase categorii care sunt exceptate de la plata taxelor.

"Continuăm să strigăm pentru majorarea procentului din PIB destinat cheltuielilor pentru sănătate, însă acest lucru nu este realizabil dacă avem un număr mare de categorii care sunt scutite de la achitarea acestor taxe", afirmă Rafila.

"În România, dintre cele 19 milioane de persoane care trăiesc în țara noastră, doar cinci milioane plătesc asigurările de sănătate. Aceasta este realitatea. Consider că măsurile fiscale actuale, care includ toate categoriile de persoane care generează venituri în categoria celor care contribuie cu asigurările de sănătate, sunt corecte și echitabile. Chiar dacă poate nu vor rezolva toate problemele sistemului, totuși o finanțare mai solidă este necesară. Continuăm să strigăm pentru majorarea procentului din PIB destinat cheltuielilor pentru sănătate, însă acest lucru nu este realizabil dacă avem un număr mare de categorii care sunt scutite de la achitarea acestor taxe. Nu este nici moral, nici etic. Cei care nu au contribuit deloc, dar care au venituri, și venituri substanțiale, ar trebui să își facă partea", a declarat Ministrul Sănătății la B1 Tv, duminică seară, conform news.ro.

Acesta adaugă că, în caz contrar, "ne învârtim într-un cerc vicios din care nu putem scăpa".

Ministrul a menționat că România oferă "un pachet esențial" de servicii de sănătate chiar și persoanelor neasigurate.

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin