HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Alexandru Rafila subliniază o problemă majoră: Imposibilitatea creșterii procentului din PIB pentru sănătate în condițiile în care există multe categorii scutite de plata taxelor.

Alexandru Rafila subliniază o problemă majoră: Imposibilitatea creșterii procentului din PIB pentru sănătate în condițiile în care există multe categorii scutite de plata taxelor.
Sursă foto: Ministerul Sanatatii

Alexandru Rafila subliniază o problemă semnificativă: Creșterea alocării din PIB pentru sănătate nu este realizabilă dacă există numeroase grupe care sunt exonerate de la plata taxelor.

"Suntem constant în căutarea creșterii procentului din PIB destinat cheltuielilor pentru sănătate, dar acest obiectiv nu poate fi atins când avem un număr mare de categorii care sunt scutite de la plata acestor taxe", afirmă Rafila.


"În România, dintre cele 19 milioane de persoane ce trăiesc în țara noastră, doar cinci milioane contribuie cu asigurările de sănătate. Aceasta este realitatea. Cred că măsurile fiscale actuale, care includ toate grupurile de persoane ce au venituri în categoria celor care plătesc asigurările de sănătate, sunt corecte și echitabile. Deși s-ar putea să nu rezolve toate problemele sistemului, o finanțare mai bună este totuși necesară. Suntem constant în căutarea creșterii procentului din PIB destinat cheltuielilor pentru sănătate, dar acest obiectiv nu poate fi atins când avem un număr mare de categorii care sunt scutite de la plata acestor taxe. Nu este moral, etic sau orice altceva. Cei care nu au contribuit deloc, dar care obțin venituri, și venituri considerabile, ar trebui să-și facă partea", a declarat Ministrul Sănătății la B1 Tv, duminică seară, conform news.ro.


El adaugă că, în caz contrar, "vom continua să ne rotim într-un cerc din care nu putem evada".

Ministrul a menționat că România oferă "un pachet esențial" de servicii de sănătate inclusiv pentru persoanele neasigurate.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu