HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Alertă de la meteorologi: temperatura medie globală actuală este mai mare decât cea înregistrată în perioada preindustrială, între anii 1850 - 1900.

Alertă de la meteorologi: temperatura medie globală actuală este mai mare decât cea înregistrată în perioada preindustrială, între anii 1850 - 1900.
Sursă foto: Science Report

Conform Serviciului „Copernicus” pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene, transmis de Organizația Mondială de Meteorologie (OMM), recordul lunii octombrie pentru temperatura globală a fost depășit, continuând tendința de temperaturi excepțional de ridicate pe suprafața terestră și oceanică, precum și diminuarea gheții. Octombrie a marcat a cincea lună consecutiv cu temperaturi mondiale fără precedent, conform OMM.
Aceasta sugerează că 2023 va fi foarte probabil cel mai cald an înregistrat.

"OMM va confirma acest lucru în raportul său provizoriu privind starea climatului global 2023, care va fi lansat pe 30 noiembrie, în ziua deschiderii conferinței ONU privind schimbările climatice, COP28.

Pentru a furniza participanților la COP28 o viziune pe termen lung, OMM va publica și un raport decenal despre Starea climatului global 2011-2020. Raportul anual care analizează factorii declanșatori ai schimbărilor climatice - concentrațiile de gaze cu efect de seră provenite din activități umane - va fi lansat pe 15 noiembrie", informează organizația.

Cea mai caldă octombrie înregistrată

OMM utilizează diverse seturi de date internaționale pentru rapoartele sale despre starea climatului global, inclusiv setul de date ERA5 al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice, gestionat de Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu.

"A fost de departe cea mai caldă octombrie înregistrată, cu 0,85 °C peste media 1991-2020 și cu 0,40 °C peste cea mai caldă octombrie precedentă. Anomalia de temperatură globală a fost a doua cea mai ridicată din toate lunile din setul de date ERA5, după septembrie 2023.

Pentru anul calendaristic curent, din ianuarie până în octombrie, temperatura medie globală pentru 2023 este cea mai ridicată înregistrată, cu 1,43 °C peste media preindustrială 1850-1900 și cu 0,10 °C mai mare decât media pe zece luni pentru 2016.

Temperatura medie a suprafeței mării pentru octombrie peste 60°S–60°N a fost de 20,79°C - un record absolut pentru această lună.

Octombrie a reprezentat a şasea lună consecutivă în care extinderea gheţii antarctice s-a menţinut la niveluri record scăzute pentru perioada anului respectiv - valoarea lunară fiind cu 11% sub medie. Întinderea gheții arctice a ajuns la cea de-a şaptea valoare cea mai mică pentru octombrie, cu 12% sub medie.

Condițiile El Niño au continuat să se dezvolte în Pacificul ecuatorial, deși anomaliile rămân mai mici decât cele atinse în această perioadă a anului în timpul dezvoltării evenimentelor istorice puternice din 1997 și 2015.

În octombrie 2023, precipitațiile au fost peste medie în majoritatea Europei: furtuna Babet a lovit partea nordică a continentului, iar furtuna Aline a afectat Portugalia și Spania, provocând precipitații abundente și inundații", informează organizația.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu