Guvernul a adoptat, în ziua de joi, o decizie care permite aprobarea unui ajutor de minimis destinat sprijinirii celor care beneficiază de ajutor de stat în contextul crizei economice cauzate de pandemia Covid-19. Acesta este adresat celor afectați de creșterea ROBOR. Fondurile totale ale programului se ridică la suma de 86,56 milioane lei, iar plata acestui ajutor va fi realizată până la sfârșitul anului 2025.
Acest act normativ instituie un ajutor de minimis pentru susținerea IMM-urilor care au beneficiat în timpul pandemiei Covid-19 de ajutorul de stat stabilit prin Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare pe piață IMM Invest–Romania, precum și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2022, conform comunicatului oficial al Executivului.
Schema acestui ajutor are rolul principal să finanțeze diferențele din dobândă generate de creșterea ROBOR ce nu pot fi acoperite printr-un ajutor aprobat prin acordurile financiare conform celor două acte normative.
Obiectivele vizate prin implementarea acestui Program sunt:
furnizarea unui ajutor minimis către aproximativ 9.200 beneficiari;
păstrarea locurilor de muncă și prevenirea distrugerii capitalului IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie pe piață, elemente esențiale ale economiei românești;
asigurarea plății a 8 sau 24 luni de dobândă prevăzute de lege pentru fiecare beneficiar al schemelor de ajutor de stat implementate în contextul crizei economice cauzate de pandemia COVID-19;
furnizarea măsurilor necesare pentru desfășurarea activității curente precum și pentru continuarea și finalizarea investițiilor începute de beneficiarii programului IMM INVEST ROMANIA prin accesul la finanțările garantate în cadrul programului;
acces rapid la Program prin colaborarea cu instituțiile financiare ce în prezent oferă sprijin financiar IMM-urilor și întreprinderilor cu capitalizare medie pe piață, prin intermediul FNGCIMM/FGCR/FRC, Fonduri destinate sprijinirii acestora.
Sunt stabilite anumite condiții speciale pentru acordarea acestui ajutor. Acesta poate fi primit doar de operatorii economici care nu au depășit limita ajutorului de stat de 2,3 milioane euro per companie la data acordarii ajutorului. De asemenea, valoarea totală a ajutoarelor minimis acordate unei singure companii pe o perioadă de trei ani consecutivi (doi ani fiscali precedenți și anul fiscal curent), adunată cu valoarea ajutorului acordat conform prezentului plan, nu trebuie să depășească echivalentul în lei a 300.000 euro, potrivit sursei citate.