HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Actualizare - Niciun primar de municipiu nu a fost câștigat de Partidul Maiei Sandu la alegerile locale/Rezultatele

Actualizare - Niciun primar de municipiu nu a fost câștigat de Partidul Maiei Sandu la alegerile locale/Rezultatele
Sursă foto: Facebook/ Maia Sandu

Guvernarea Republicii Moldova, condusă de Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat sub conducerea preşedintei Maia Sandu, nu a reuşit să obţină niciun mandat de primar în alegerile locale desfăşurate în cele 11 municipii ale ţării, potrivit Agerpres.

PAS a pierdut atât capitala Chişinău cât şi oraşele Cahul, Ceadîr-Lunga, Hînceşti, Orhei, Soroca şi Străşeni în primul tur. În turul doi al alegerilor locale ce a avut loc duminică, partidul a pierdut şi municipiul Ungheni. Conform datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), candidatul independent Vitalie Vrabie a învins cu un scor de 57.58%, lăsând în urmă reprezentantul PAS Dionisie Ternovschi.

Ungheni este singurul municipiu unde PAS a avut un candidat pentru turul doi.

În Bălţi, Alexandr Petkov din cadrul Partidului Nostru s-a impus cu 59.63% în faţa lui Maxim Moroşanu din Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care a obţinut doar 40.37% din voturi.

La Comrat au concurat doi candidaţi independenţi pentru al doilea tur. Serghei Anastasov l-a învins pe Nicolai Dudoglo cu un scor de 58.52% la 41.48%.

În Edineţ, Constantin Cojocari din Liga Oraşelor şi Comunelor a fost ales primar cu un procentaj de voturi de 51.64%, în timp ce contracandidatul său, Oleg Sanduleac din PSRM, a primit doar 48.36% din voturile electoratului.

Conform legislaţiei moldoveneşti, turul doi al alegerilor este considerat valid dacă participă cel puţin 20% din numărul total de persoane înscrise în listele electorale ale respectivei localităţi - condiţie îndeplinită duminică, conform preşedintei CEC Angelica Caraman. Candidatul care obţine cele mai multe voturi este declarat câştigător.

Din cele 617 localităţi, inclusiv Chişinău, primarul a fost ales în primul tur cu peste jumătate din voturile valabil exprimate. PAS a obţinut cele mai multe mandate - 225 - în primul tur, dar nu a câştigat niciun municipiu. Acesta este urmat de PSRM cu 99 de mandate. Alţi 83 dintre primarii aleşi au candidat ca independenţi şi 73 au reprezentat Partidul Social Democrat European.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu