HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Academicienii români au fost la un pas de a fi păcăliți/ Manevrele care dezvăluie cine manipulează fondurile academiei.

Academicienii români au fost la un pas de a fi păcăliți/ Manevrele care dezvăluie cine manipulează fondurile academiei.
Sursă foto: combo

Când cuvântul "baroni" este menționat, gândurile noastre se îndreaptă instantaneu către sfera politică. Totuși, acești baroni nu sunt doar în domeniul politic, ci și în alte medii unde există indivizi care cred că pot manipula fondurile publice după bunul lor plac. Aceasta este aparent situația la Academia Română, unde respectabilii academicieni trebuie să fie acum foarte vigilanți cu ceea ce aprobă pentru a nu se trezi cu ”tot felul de elefanți în odaie”.

Conducerea actuală a Academiei Române

În prezent, Academia Română este condusă oficial de profesorul Ioan Aurel Pop, dar în practică de duoul naș-fină, adică Ioan Dumitrache-Dorina Adamescu.

Tentativă eșuată de cosmetizare costisitoare

Pe 22 septembrie 2023, secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, a autorizat un raport al directorului Direcției Tehnico-Administrative, Bogdan Cristea. Acest raport aproba suma de 9.543.328,31 lei fără TVA pentru „demararea procedurii de achiziție publică pentru execuția de lucrări de reabilitare, consolidare, amenajare peisagistică...”. În esența sa era vorba despre cheltuirea a aproape 2.000.000 de euro pentru renovarea casei de oaspeți din București.

Investiția, inițiată de Ioan Dumitrache după consultare cu directoarea economică Dorina Adamescu, a primit aprobarea pe 19 septembrie 2023 din partea Biroului Prezidiului Academiei Române, inclusiv de la președintele Ioan Aurel Pop.

În cele din urmă, Ioan Aurel Pop a realizat că suma propusă este exorbitantă și că acești bani ar putea fi folosiți pentru construirea unei noi case de oaspeți mult mai mari decât cea existentă în București.

Astfel, președintele Academiei Române a înțeles că a fost păcălit de Ioan Dumitrache și a ordonat anularea procedurii de achiziție publică. Prin urmare, investiția aproape 2.000.000 euro concepută de duoul Dumitrache - Adamescu a fost oprită.” afirmă sursa citată.

O privire asupra declarațiilor lor de avere

Când examinăm declarațiile de avere ale celor doi, observăm un aspect demn de atenția Agenției Naționale de Integritate - averile lor imense nu par să fie justificate prin veniturile publice declarate:

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu