HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Abuzul sexual asupra a 7 copii și tineri din Mehedinți a fost confirmat după suspiciuni.

Abuzul sexual asupra a 7 copii și tineri din Mehedinți a fost confirmat după suspiciuni.
Sursă foto: Pixabay

Acuzațiile de abuz sexual s-au dovedit a fi adevărate în cazul a 7 minori și tineri din sistemul de protecție specială și studenți la o școală specială din Mehedinți, conform unui anunț făcut marți de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), potrivit mediafax.

Conform unei declarații emise de ANPDCA, sunt implicați 5 copii și tineri din sistemul de protecție specială, dintre care unul este major, precum și doi studenți la o școală specială din Mehedinți.

Cazul a venit la lumină cu aproximativ o lună în urmă, când un băiat de 15 ani a fost introdus în sistemul de protecție specială, cu măsura plasamentului în regim de urgență. La vremea respectivă, acesta le-a povestit psihologilor că fusese abuzat sexual de către un angajat al DGASPC, paznic din 1991 în cadrul instituției, în timp ce se afla sub tutelarea unei familii.

"Este un caz absolut îngrozitor, am cerut de îndată o informare completă din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți și am că organele de cercetare penală vor stabili cât mai curând ce s-a întâmplat acolo și cei vinovați vor fi trași la răspundere. De asemenea, cred că e nevoie de o revizuire urgentă a procedurilor aplicate în cazul selecției și a verificării personalului care intră în contact cu minorii îngrijiți în serviciile sociale de tip rezidențial ale DGASPC-urilor, precum și de o mai mare atenție atunci când se fac efectiv aceste recrutări de personal. Este absolut inacceptabil ca astfel de situații să aibă loc în sistemul de protecție specială, mai ales că, din ce am înțeles, abuzurile asupra copiilor au început cu mai mult timp în urmă", a afirmat Rareș Petru Achirilioaie, președintele ANPDCA.

"Potrivit DGASPC Mehedinți, cazul a fost semnalat Poliției imediat după ce minorul a dat detalii psihologului, iar în aceeași zi a fost dispusă și constituirea unei comisii de disciplină la nivelul instituției, pentru cercetarea angajatului în cauză, care în acest moment se află în arest preventiv.În același caz, care face obiectul unei anchete a Poliției, a mai fost arestat preventiv și un instructor educator al școlii speciale din Drobeta Turnu Severin",

se menționează în comunicat.

DGASPC Mehedinți intenționează să apeleze la un psiholog extern pentru a evalua toți minorii implicați în acest caz și a propus includerea lor într-un program de consiliere, astfel încât să poată trece peste acest traumatism.

Deja, mai mulți minori aflați sub protecție specială în serviciile sociale administrate de DGASPC Mehedinți au fost audiați la sfârșitul săptămânii trecute de organele de cercetare penală, după ce au apărut suspiciuni de abuz sexual asupra unui copil. 4 psihologi din cadrul DGASPC Mehedinți i-au sprijinit pe minori pe parcursul întregului proces de audiere.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu