HUB PRESS

s e î n c a r c ă

24 noiembrie - Ziua în care sărbătorim pe Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, episcopul Romei, şi Petru, episcopul Alexandriei

24 noiembrie - Ziua în care sărbătorim pe Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, episcopul Romei, şi Petru, episcopul Alexandriei
Sursă foto: Agerpres

În data de 24 noiembrie, calendarul creștin ortodox îi sărbătorește pe Sf. Sfințiți Mc. Clement, episcopul Romei, și Petru, episcopul Alexandriei.

În tradiția greco-catolică, această zi este dedicată Sf. papă m. Clement și Sf. Petru al Alexandriei, în timp ce biserica romano-catolică își amintește de Ss. Martiri din Vietnam.


Născut în inima Romei într-o familie imperială, Sfântul Mucenic Clement a fost fiul lui Faust și Matilda. Alături de frații săi, Faust și Faustinian, a urmat calea spiritualității sub îndrumarea Sfântului Apostol Petru.

Ajuns episcop al Romei, a suferit mult în timpul persecuțiilor anti-creștine din perioada împaratului Traian (98-117), fiind exilat în Cherson (actuala Crimeea). Acolo a fost aruncat în mare cu o ancoră legată la gât.

Martiriul său a inspirat credincioși care s-au rugat pentru ca trupul sfântului mucenic să le fie arătat:

"Rugându-se poporul, s-a depărtat marea de trei mile de loc...Acolo zăcea trupul Sfântului și ancora cu care fusese înecat era aproape de dânsul." (Vieţile Sfinţilor)

În momentul în care marea nu s-a mai retras, moaștele Sfântului Clement au apărut pe suprafața apei, fiind recuperate de credincioși și transportate în cetate.


Sfântul Sfințit Mucenic Petru, episcop al Alexandriei, a slujit credinței în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor ordonate de Dioclețian (284-305). Exilat din scaunul său episcopal, a călătorit prin Fenicia și Palestina, întărind spiritul creștinilor prin scrisori și rugăciuni.

A suferit martiriul prin decapitare la ordinul împăratului Maximin (305-313), ca pedeapsă pentru faptul că a convertit numeroși păgâni la creștinism. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ARTICOL SCRIS DE:
Elena Marin