În Zimbabwe a fost instaurată o stare de urgență din cauza epidemiei de holeră.
Ian Makone a caracterizat "situaţia actuală (este) alarmantă", subliniind amploarea numărului de cazuri confirmate în majoritatea sectoarelor capitalei și recunoscând că principalul factor declanșator este insuficiența apei potabile. "Am declarat stare de urgenţă pentru că situaţia este acum foarte gravă. Boala se răspândeşte în tot oraşul", a detaliat primarul pentru AFP. Până acum, au fost raportate oficial 12 morți în Harare. Au fost semnalate peste 7.000 de cazuri suspecte de holeră și aproximativ 150 de morți posibil legate de această boală, dintre care 51 confirmate prin analizele laboratorului, conform autorităților din această națiune sud-africană fără ieșire la mare. Autoritatile sunt pe picior de lupta, temandu-se de o catastrofa majora, similar cu ce s-a petrecut in 2008, cand holera a cauzat mii de morti."Oamenii au săpat fântâni lângă latrinele cu fose septice, în special în oraşele aflate în plină expansiune şi alte suburbii care nu au apă potabilă. Ceea ce înseamnă că apa lor de băut este contaminată", a explicat Makone pentru AFP. Primăria, Ministerul Sănătăţii şi organizațiile non-guvernamentale au unit eforturile pentru a dubla furnizarea de apă potabilă în zonele afectate, a menționat primarul.
Conform unui raport al Ministerului Sănătăţii publicat joi seară, 157 de persoane sunt internate în prezent în unităţi sanitare din ţară, 16 dintre ele în Harare.
Epidemia s-a răspândit în peste 17 districte tradițional afectate de holeră.Holera, o infecţie diareică acută cauzată de consumul alimentelor sau apei contaminate cu bacterii, se răspândeşte pe continent, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).