HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Viktor Orban planifică retragerea Ungariei din UE? Pregătește un referendum împotriva Uniunii Europene.

Viktor Orban planifică retragerea Ungariei din UE? Pregătește un referendum împotriva Uniunii Europene.
Sursă foto: Digi24

Titlul "Capitala UE intenționează să creeze enclave pentru migranți în Ungaria. Ce părere aveți despre asta?" este una dintre cele 11 întrebări incluse în chestionar.

Vineri, Ungaria a lansat o nouă acțiune împotriva UE. Astfel, guvernul ungar a demarat o nouă consultare națională cu scopul de a "proteja suveranitatea" acestei țări din Europa Centrală în fața diferitelor atitudini ale Uniunii Europene, organizație din care face parte.
Viktor Orban vrea un cec în alb

Săptămâna trecută, liderul ungar declara că speră să obțină un cec în alb pentru politicile sale pentru a "menține poziția sa fermă" în conflictul său cu Bruxelles-ul. Consultarea nu se limitează la politica de migrație, ci abordează și problema conflictului din vecina Ucraina, cu care Ungaria are relații tensionate. "Bruxelles-ul dorește să furnizeze mai multe arme și fonduri Ucrainei", "Bruxelles-ul dorește ca Ucraina să devină membru al Uniunii Europene": cetățenii sunt invitați să-și exprime opinia pe aceste subiecte.

Ungaria, membra a NATO, refuză să contribuie militar la Kiev și menține legaturi cu Kremlinul. A transmis Comisiei Europene un avertisment împotriva inițierii negocierilor de aderare cu Kiev. Formulările sunt deseori extrem de partizane, chiar și făcând afirmații nedemonstrate.

În ceea ce privește embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina - pe care Budapesta refuză să-l ridice, în ciuda recomandărilor din Bruxelles - votanții au opțiunea între "susținerea fermierilor ungari prin orice mijloace" sau "deschiderea pieței noastre pentru cerealele ucrainene modificate genetic". Într-o întrebare despre Hamas, consultarea afirmă că acest grup islamist palestinian a primit sprijin financiar de la Bruxelles.

Viktor Orban susține necondiționat premierul israelian Benjamin Netanyahu și operațiunea militară declanșată în Gaza, ca răspuns la atacul violent al Hamas asupra teritoriului israelian din 7 octombrie. Pe o altă temă, guvernul acuză Bruxelles-ul și "diverse organizații străine" că se implică în viața politică a Ungariei "furnizând miliarde de euro" opoziției.

De asemenea, solicită o decizie privind o legislație mai severă, un proiect care este actualmente în discuţie. Cetatenii sunt invitati sa returneze chestionarul prin posta pana pe 10 ianuarie, avand posibilitatea sa il completeze online in viitorul apropiat. În 2022, ultima consultare a reunit 1,4 milioane de votanți din opt, adică 17,5% din populație. Referindu-se la răspunsurile acestora, guvernul a asigurat că 97% dintre cetățenii Ungariei sunt împotriva sancțiunilor.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu