HUB PRESS

s e î n c a r c ă

VIDEO: Cătălin Predoiu prezintă noi statistici în mijlocul conflictului cu șoferii: MAI a crescut de două ori numărul de drug-testere în România comparativ cu anul anterior

VIDEO: Cătălin Predoiu prezintă noi statistici în mijlocul conflictului cu șoferii: MAI a crescut de două ori numărul de drug-testere în România comparativ cu anul anterior
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de Stat pentru Afaceri Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat marți că numărul dispozitivelor utilizate de agenții de poliție rutieră pentru identificarea consumului de droguri la volan în România s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

"Am crescut numărul dispozitivelor. De exemplu, în Constanţa, anul trecut, la acest moment, existau doar două dispozitive, acum avem 45. Sunt suficiente. În total, avem 800 de dispozitive pe teritoriul național. În prezent, Poliţia Română utilizează tehnologie avansată, nu există una mai eficientă. Drug-tester-ul folosit pe stradă este același cu cel utilizat de polițiștii germani sau pot da și alte exemple din Europa", a menționat Predoiu în cadrul unui interviu pentru DC News, conform Agerpres.

Acesta a menționat că unele dintre aceste aparate erau deja parte din echipamentul Poliţiei, dar numărul lor a fost suplimentat și au fost eliminate cele produse în China care erau suspecte de erori.Cătălin Predoiu a subliniat faptul că testarea cu acest aparat nu se aplică automat tuturor șoferilor

Cătălin Predoiu a precizat că testarea cu acest dispozitiv nu se efectuează în mod automat pentru toți șoferii, ci numai în anumite situații, cum ar fi observarea de către un agent de poliție a unor recipiente care pot conține droguri sau instrumente pentru consumul acestora în mașină.

"Prin urmare, introduc în legislație, prin ordonanţă, obligaţia poliţistului de a testa în anumite situaţii, două situaţii specifice. V-am dat un exemplu. Al doilea criteriu este momentul când există un istoric infracțional. Cum determin acest lucru? Ei bine, noi am dezvoltat prin resurse proprii, prin eforturi proprii la Ministerul de Interne, o aplicație care permite verificarea rapidă a bazelor de date astfel încât agentul pe teren printr-un terminal special dedicat află dacă individul din fața sa are antecedente penale, a comis infracţiuni legate de traficul de droguri sau alte tipuri de infracţiuni și deci prezintă un profil infracţional care ridică serioase dubii cu privire la siguranţa traficului dacă el continuă să circule. Atunci îl testează și atât. Nu face nimic altceva. Nu-i deschide dosar penal sau orice altceva dar e obligat poliţistul să-l testeze", a declarat Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne a explicat că Ordonanţa 84/2024 stipulează că Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) trebuie să furnizeze rezultatele prelevării probelor biologice în termen de trei zile, iar dacă nu respectă acest termen, permisul de conducere al șoferului va fi returnat.

"Există această neîncredere, probabil justificată, având în vedere că au existat multe cazuri în trecut de întârzieri din partea INML-ului și atunci ceea ce am gândit este să venim cu o garanție legală suplimentară pentru cetățean ca în trei zile prin această obligație să primească rezultatul testului. Dacă nu se răspunde la timp, șoferul își primește permisul înapoi", a adaugat Predoiu.

Acesta a reamintit că în anul 2023 Poliţia Română a suspendat 30.000 de permise dintre care aproximativ 23.000 pentru consum de alcool și 7.000 pentru consum de droguri.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu