HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Victor Negrescu, europarlamentar, și organizația Salvați Copiii România solicită mai mult suport pentru copiii românilor din străinătate în Parlamentul European.

Victor Negrescu, europarlamentar, și organizația Salvați Copiii România solicită mai mult suport pentru copiii românilor din străinătate în Parlamentul European.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Victor Negrescu, membru al Parlamentului European, împreună cu organizația Salvați Copiii România, a fost gazda unei conferințe în cadrul Parlamentului European. Aceasta s-a concentrat pe situația copiilor români al căror părinți lucrează în străinătate. La eveniment au participat reprezentanți ai Comisiei Europene și parlamentari din diverse țări membre ale UE, precum și membri ai Parlamentului României și Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, toți într-un format online.

După datele furnizate de Salvați Copiii România, aproape un milion de copii români au cel puțin un părinte care muncește în străinătate. Acest lucru are un impact semnificativ asupra sănătății emoționale și dezvoltării lor. În timpul întâlnirii, au cerut resurse europene dedicate pentru a ajuta acești copii și crearea unui grup de lucru european sub supravegherea Comisiei Europene pentru a găsi cele mai eficiente soluții și acțiuni comune la nivelul Uniunii Europene.

"De mulți ani m-am angajat să sprijin politicile europene pentru protecția copiilor și am inițiat propunerea ca proiectele destinate copiilor cu părinți în diaspora să fie finanțate de fonduri europene. Am discutat această problemă în Parlamentul European, în prezența Comisiei Europene, pentru a sublinia necesitatea unui răspuns unitar și sistematic la nivel european pentru acest fenomen cu efecte profunde asupra sănătății emoționale și dezvoltării copiilor din România și din multe alte țări din regiunea noastră. Există o diferență mare între datele oficiale și cele colectate de societatea civilă. Ne referim la zeci de mii de copii, unii ar spune chiar sute de mii. Dar chiar dacă ne bazăm pe informațiile furnizate de autorități, avem mii de copii care nu primesc un suport constant, nici măcar financiar, din partea părinților lor", a declarat Victor Negrescu, reprezentantul României în Parlamentul European.

În același timp, Salvați Copiii România a prezentat cel mai recent raport al organizației și propunerile privind ajutorarea acestui grup vulnerabil la evenimentul desfășurat în Bruxelles.

"Situația copiilor rămâși acasă datorită migrației economice a părinților este una dintre realitatile sociale distincte ale României. Consecințele sunt sociale, emoționale și chiar economice pe termen lung. Este o pierdere de resurse umane și, în același timp, o tragedie pentru copiii care trăiesc traume pe care nu le pot înțelege. Programele pe care le oferim acestor copii sunt prioritare și abordează aspectele complexe ale protecției lor juridice, sociale, educaționale și psihologice. Avem nevoie de o strategie comună la nivel european", a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiilor România.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu