HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Verificări ale pepenilor din piețele din București și restul țării pentru depășirea limitelor de pesticide.

Verificări ale pepenilor din piețele din București și restul țării pentru depășirea limitelor de pesticide.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Postări recente pe platformele de socializare sugerează că fructele de sezon pot conține cantități alarmante de substanțe chimice utilizate ca îngrășăminte. În consecință, inspectorii sanitari au început să examineze pepenii din piețele locale.

Autoritatea Fitosanitară a inițiat o acțiune extinsă, iar dimineața aceasta, inspectorii au vizitat piețele și au prelevat probe atât dintre pepenii verzi, cât și dintre cei galbeni. Aceste probe vor fi transportate la laborator pentru analiză.

Dacă fructele se dovedesc a conține pesticide peste limita legal admisibilă, producătorul va fi sancționat cu amenzi cuprinse între 5000 și 7000 de lei, iar produsele sale vor fi retrase de la vânzare.

În viitorul apropiat, inspectorii vor preleva probe și din alte fructe sau legume.
Pericolul ascuns în fructe Deși sunt vedetele sezonului cald, pepenii ar putea ascunde pericole invizibile ochiului uman. Cu ajutorul unui dispozitiv special putem descoperi care este nivelul nitraților din pepeni. Cu toate acestea, experții sfătuiesc consumatorii să nu fie complet încrezători în testerele disponibile pe piață. Conform cercetătorilor, aceste dispozitive nu sunt calibrate corect și, în cazul pepenilor, probele pentru analize trebuie prelevate din coajă. Astfel de testere pot ajunge să coste până la 600 de lei și totuși, nu oferă nicio asigurare că rezultatul este corect. Pe de altă parte, specialiștii îndeamnă consumatorii să cumpere pepeni doar din surse sigure și să se informeze despre metodele de cultivare utilizate de producători.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu