Într-un discurs rostit la o expoziţie internaţională organizată în Shanghai, Márton Nagy, Ministrul Dezvoltării Economice din Ungaria, a afirmat că Ungaria este principala destinaţie pentru investiţiile de afaceri chinezeşti în Europa Centrală. El a exprimat dorinţa ca ţara sa să-şi menţină această poziţie, potrivit unei informări MTI citate de news.ro.
"Ne mândrim cu faptul că, în Europa Centrală, Ungaria este principala destinaţie pentru investiţiile de afaceri chinezeşti. Succesul orientării noastre către Est este confirmat de faptul că, până în 2023, mai mult de o treime (34%) din investiţiile străine directe (FDI) vin în Ungaria din ţările estice, comparativ cu mai puţin de 10% în 2010", a subliniat ministrul.
Márton Nagy a luat cuvântul la cea de-a şasea ediție a Expoziției Internaționale de Importuri din China, desfășurată la Shanghai. În discursul său, el a accentuat faptul că Ungaria nu susține formarea blocurilor și caută pacea, cooperarea și conectivitatea între Vest și Est, conform unui comunicat emis de Ministerul Dezvoltarii Economice din Budapesta.
Ministrul a exprimat opinia că iniţiativa chineză "O regiune, un drum" (Noua Mătase) este în prezent cel mai amplu proiect din politica globală. Márton Nagy a remarcat că, deşi există investiţii comune prioritare, cum ar fi calea ferată Budapesta-Belgrad, implicarea Ungariei în dezvoltarea infrastructurii în cadrul acestui proiect este redusă comparativ cu alte ţări. Prin urmare, Ungaria ar trebui să-şi extindă proiectele de infrastructură în cadrul BRI - a declarat ministrul.
În ultima vreme, relaţiile dintre Ungaria şi China s-au consolidat semnificativ, a adus aminte Márton Nagy. El a menţionat vizita din luna octombrie a unei delegaţii de rang înalt conduse de premierul Viktor Orbán în China, unde au fost semnate diverse acorduri de colaborare inclusiv cu Banca Industrială şi Comercială a Chinei (ICBC).
Ministrul Dezvoltarii Economice din Ungaria a evidențiat faptul că țara sa construiește actualmente un "ecosistem complet" pentru producția de mașini electrice, cu companii din Est și Vest care produc împreună motoare electrice, baterii, panouri solare, încărcătoare electrice și mașini complete.
Márton Nagy estimează că volumul total curent al investiţiilor străine directe, de 100 de miliarde de euro, ar putea fi dublat până în 2030.
De asemenea, până în 2030, exporturile ca procentaj din PIB ar putea ajunge la 100%, iar Ungaria ar putea rămâne printre liderii mondiali în ceea ce privește complexitatea exporturilor. Toate aceste evoluții vor ajuta Ungaria să atingă 90% din nivelul de dezvoltare al UE până la sfârșitul deceniului, susține Marton Nagy. Ministrul a precizat că există trei condiţii esenţiale pentru un flux constant de investiţii străine şi o politică economică eficientă bazată pe acestea: dezvoltarea infrastructurii, energia suficientă și ieftină și disponibilitatea forței de muncă calificate.