HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un val de controverse este stârnit de un misterios castel situat în vestul Poloniei - Video

Un val de controverse este stârnit de un misterios castel situat în vestul Poloniei - Video
Sursă foto: Archsz/Wikimedia Commons

În regiunea de vest a Poloniei, în Pădurea Notecka, se află o structură care a stârnit numeroase controverse. Este vorba despre un complex arhitectural cu design medieval, cunoscut sub denumirea de Castelul Stobnica.

Construirea acestui castel a demarat în 2015, însă abia în 2018 a început să capteze atenția publicului la nivel național. Oamenii au fost intrigați de această construcție masivă situată la periferia unei rezervații naturale populare, pe o insulă artificială din lacul Stobnica. Imaginile surprinse din aer cu un castel medieval de 15 etaje, ridicat în mijlocul unei zone naturale intacte, la aproximativ 50 km distanță de orașul Poznan, au circulat rapid pe internet și au trezit curiozitatea publicului. Mulți s-au întrebat ce este această clădire, cine este proprietarul și cum a primit permisiunea pentru construcție având în vedere că se afla lângă o zonă special protejată pentru păsările (20 de specii) din rețeaua Natura 2000?
De mai bine de cinci ani, Castelul Stobnica face obiectul reportajelor presei din Polonia și continuăm să ne întrebăm cine este proprietarul real al acestuia. Deși a fost implicat în numeroase procese și a provocat demisia unor oficiali guvernamentali, misterul care învăluie această structură medievală persistă.

În prezent există încă dezacorduri cu privire la scopul clădirii. Avocații dezvoltatorului susțin că Castelul Stobnica va fi locuința personală a clientului lor, dar există speculații că ar putea fi transformat într-un hotel de lux sau într-un complex rezidențial pentru cei bogați și puternici. Mulți se îndoiesc că oricine, indiferent cât de bogat ar fi, ar investi 400 milioane de zloți (91 milioane dolari) pentru o locuință personală, potrivit odditycentral.com.


Când imaginile cu imensul castel Stobnica au apărut pentru prima dată pe internet în 2018, au provocat indignare printre activiștii de mediu și publicul larg. În anii urmatori, s-a investigat cum au fost obținute autorizațiile de construcție și dacă dezvoltatorul avea dreptul să construiască atât de aproape de o rezervație naturală și să creeze o insulă artificială pe lacul Stobnica. Investigații și acuzații

În iulie 2020, Procuratura din Poznań a pus sub acuzare 6 persoane, inclusiv reprezentanți ai investitorului, un arhitect și funcționari locali. În același an, guvernatorul provinciei a fost demis din funcție. La începutul anului 2021, Biroul Central Anticorupție a deschis o nouă investigație: suspiciune de finanțare a investițiilor prin spălare de bani (transferuri din conturi offshore din Cipru).

În august 2021, Inspectorul Șef al Supravegherii Construcțiilor (GINB) a retras autorizația de construcție pentru Castelul Stobnica, dar decizia a fost contestată imediat de către dezvoltatori și construcția a continuat. Fotografiile recente și imaginile aeriene arată că exteriorul complexului medieval este aproape gata, inclusiv un turn înalt de 90 metri care se ridică din centrul său.

Sursele apropiate proiectului estimează că Castelul Stobnica va fi finalizat în jurul anului 2025, în timp ce altele speculează că ar putea fi demolat de stat datorită locației sale controversate, la marginea unei rezervații naturale protejate. Singurul lucru cert este că soarta sa este incertă.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu