HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un Plan de Acțiuni pentru 2024-2025 a fost semnat: Turkmenistan și România au proiecte comune promițătoare, inclusiv în domeniile transportului și energiei.

Un Plan de Acțiuni pentru 2024-2025 a fost semnat: Turkmenistan și România au proiecte comune promițătoare, inclusiv în domeniile transportului și energiei.
Sursă foto: trend.az

Rashid Meredov, ministrul Afacerilor Externe din Turkmenistan, împreună cu omologul său român, Luminita Odobescu, au pus bazele unui Plan de Acțiuni pentru perioada 2024-2025, potrivit Trend.

La deschiderea discuțiilor, Odobescu a punctat relevanța strategică pe care o are zona Asiei Centrale pentru România. De asemenea, a indicat faptul că națiunea noastră joacă un rol crucial în întărirea colaborării dintre această regiune și Uniunea Europeană. A fost subliniat faptul că Turkmenistanul este considerat un partener esențial al României în această zonă.

Ambasadele au evidențiat importanța suportului mutual pe scena globală. În același timp, reprezentanții turkmeni și-au manifestat gratitudinea față de România pentru ajutorul oferit în adoptarea rezoluțiilor propuse de Turkmenistan la Adunarea Generală a ONU.

În ceea ce privește cooperarea economico-comercială, s-a pus accent pe proiectele comune cu mare potențial, precum cele din domeniile transporturilor și energiei. În acest context s-a observat colaborarea productivă în cadrul Grupului de lucru pentru energie. S-a menționat totodată relevanța Coridorului de transport „Marea Caspică-Marea Neagră”.

În data de 23 octombrie, Luxemburg a fost gazda celei de-a 19-a reuniuni ministeriale UE-Asia Centrală. La eveniment au luat parte reprezentanți din toate țările Asiei Centrale: Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Obiectivul principal al acestei întâlniri a constat în discutarea aspectelor legate de cooperare și identificarea soluțiilor la provocările actuale.

ARTICOL SCRIS DE:
Mihai Popescu