HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un medic explică efectele consumului de lapte asupra sângelui - esențial pentru sănătatea ta.

Un medic explică efectele consumului de lapte asupra sângelui - esențial pentru sănătatea ta.
Sursă foto: Stiri Pe Surse

Conceputul medic rus Alexander Myasnikov a expus impactul consumului de lapte asupra sângelui. El subliniază că produsele lactate ar putea fi nesigure pentru persoanele mai în vârstă, nu doar datorită lactozei pe care o conțin, ci și din cauza anumitor bacterii și a potențialului de a crește nivelul zahărului din sânge.

Cum influențează laptele sângele

Conform specialistului, laptele proaspăt are în compoziție o enzimă ce poate provoca o deficiență de coagulare a sângelui, ceea ce poate duce la hemoragii severe. Acesta poate include estrogeni, al căror surplus duce la pubertate timpurie la fete.

Totuși, laptele este benefic pentru copiii mici, dat fiind că oferă calciul și vitamina D necesare organismului. Este un aliment echilibrat ce include multe oligoelemente, inclusiv proteine, grăsimi și vitamine, menționează expertul.

Pentru adulți cu intoleranță la lactoză se recomandă consumul unui pahar de bautură cu conținut redus de grăsimi pe zi. Acesta trebuie să fie lapte care a fost tratat termic. Este important să menționăm că orice tip de lapte este periculos pentru diabetici și persoanele cu afecțiuni prediabetice. Astfel de produse, precum și brânza de vaci, cresc rapid nivelul zahărului din sânge.

Consumul poate duce la infectarea cu tuberculoză extrapulmonară și alte boli. Acest lucru se datorează faptului că laptele de vacă include tot ceea ce îmbolnăvește acest animal: bacterii, bacili tuberculoși și altele.

Pericolele laptelui

Pericolele laptelui sunt evidente în cazul consumului excesiv, precum și la persoanele cu intoleranță la lactoză (deficit de lactază). Dacă aveți intoleranță la lactoză, consumul de produse lactate poate cauza balonare, probleme intestinale (diaree sau constipație) și dureri abdominale. Activitatea lactazei scade, în general, odată cu trecerea timpului.

Riscurile asociate cu acest produs pot include un risc crescut de infecție cu bruceloză dacă nu este manipulat corespunzator. Consumul acestui produs peste limita recomandată duce la un aport excesiv de kilocalorii și creșterea formarii de gaze în intestine. Un surplus (mai mult de doi litri pe zi) în alimentație este legat de un risc crescut de cancer mamar la femei și cancer prostatic la bărbați. Indicațiile pentru limitarea consumului de lapte includ: deficit de lactază; alergie (la lapte de vacă, capră); obezitate; exacerbarea bolilor tractului gastrointestinal (pancreatită, colecistită, gastrită); amigdalită (inflamarea amigdalelor).

Nu este recomandat să consumați acest produs dacă aveți dureri în gât, secreții nazale sau tuse. În cazul unei răceli, se poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. La persoanele cu activitate scăzută a lactazei, în prezența tusei, acest produs poate spori producția de mucus și agrava simptomele. Laptele favorizează și simptomele acneei, deoarece stimulează producția de sebum. Laptele de vacă la copiii din primul an de viață poate cauza anemie severă (anemie) ca urmare a absorbției reduse a fierului în stomac.

ARTICOL SCRIS DE:
Dan Petrescu