HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un fenomen neobișnuit: trei stele au dispărut inexplicabil de pe cer cu 71 de ani în urmă.

Un fenomen neobișnuit: trei stele au dispărut inexplicabil de pe cer cu 71 de ani în urmă.
Sursă foto: iflscience.com

În seara zilei de 19 iulie 1952, Observatorul Palomar, situat lângă San Diego, California (SUA), a desfășurat un studiu intensiv al boltei cerești. Focalizarea s-a făcut pe o anumită zonă și s-au realizat numeroase fotografii consecutive cu scopul de a identifica obiecte din Sistemul Solar, cum ar fi asteroizii, pe măsură ce acestea traversau spațiul în fața stelelor. În timpul acelei nopți, trei stele au fost înghițite de întuneric pentru totdeauna, conform IFLScience.

La ora 20:52 în noaptea respectivă, astronomii au capturat o imagine care includea trei stele localizate aproape una de alta. La ora 21:45, o altă imagine a fost capturată din același sector. De data aceasta însă, obiectele nu au mai fost prezente.

În urmă cu 71 de ani, trei stele au dispărut de pe cer fără urmă

O echipă nou formată și interesată de astfel de "tranzitorii" a efectuat o analiză și a propus câteva explicații posibile. Mai întâi de toate, cercetatorii au verificat dacă respectivele obiecte au mai fost observate ulterior.

„Am profitat de capacitățile lui Virtual Observatory pentru a căuta tripletul tranzitoriu în imagini și cataloage mai recente. Rezultatul acestei căutări a concluzionat că tranzitoriul nu apare în nicio imagine ulterioară a acelei regiuni în următorii 69 de ani”, a scris echipa într-o lucrare pre-print, care nu a fost încă evaluată de colegi.

Apoi, echipa a comparat tranzitorii cu alte stele capturate în aceeași regiune. Dacă ar exista diferențe semnificative, în special față de marginile obiectelor, acest lucru ar putea indica defecte ale plăcilor fotografice sau chiar particule elementare care lovesc acele plăci. Cu toate acestea, s-a descoperit că formele sunt remarcabil de similare, în ciuda faptului că au dimensiuni diferite.

„În concluzie, nu găsim nicio dovadă că tranzitoriul este altceva decât o sursă de lumină reală, dar nerezolvată. În special, profilurile nu arată nicio dovadă a unei surse în mișcare, cum ar fi o aeronavă, un asteroid sau o particulă elementară și nici un defect al plăcii fotografice”, a scris echipa.Ce presupuneri au putut face oamenii de știință?

Echipa a eliminat posibilitatea ca stelele să se estompeze independent una de cealaltă, având în vedere raritatea stelelor care dispar astfel. Orice ar fi cauzat dispariția unui obiect din câmpul nostru vizual, a afectat toate cele trei. Același lucru este valabil și dacă acestea au fost obiecte slabe care au fost făcute să se lumineze pentru scurt timp de către un eveniment comun.

Dacă observația arată într-adevăr trei obiecte separate în spațiu, asta înseamnă că acestea trebuie să fie apropiate unul de altul pentru ca lumina (și apoi lipsa acesteia) să sosească de la toate în intervalul de timp al acelei ore. Dacă aceasta este explicația corectă, aceasta plasează obiectele mult mai aproape de Sistemul Solar decât o fac alte explicații.

„Pentru a fi conectate cauzal, cele trei surse de lumină trebuie să se afle fizic la o distanță de 6 unități astronomice (AU) una de alta și să nu fie la mai mult de 2 ani-lumină distanță. Această distanță este mai mică decât cea mai apropiată stea, sistemul alfa Cen, plasând locul celor trei tranzitorii la o distanță aflată în vecinătatea Soarelui nostru, dacă nu chiar în Sistemul Solar interior sau chiar pe orbita Pământului”, spun oamenii de știință.

Acest lucru ar face mai probabil ca obiectele să fie asteroizi sau alte obiecte din sistemul nostru solar, poate norul Oort, explicând de ce nu au fost văzute în sondajele ulterioare.Motivul pentru care aceste trei stele au dispărut rămâne un mister

O altă posibilitate propusă de echipă este că obiectele au fost cauzate de lentile gravitaționale, în care spațiu-timpul este deformat de obiecte extrem de grele, uneori mărind obiectele aflate departe de astronomi. Deși aceasta este o idee bună, echipa a spus că este dificil de imaginat, deoarece ar aduce un alt mister.

„Modelele care implică obiecte de fundal care sunt luminoase optic pentru mai puțin de o oră cuplate cu lentile gravitaționale din prim plan par plauzibile. Dacă da, este necesară o populație semnificativă de obiecte masive cu structură care servește drept lentilă, pentru a produce trei imagini, pentru a explica tranzitorii cu durata mai mică de o oră”, a scris echipa.

Din păcate, încă nu există un răspuns definitiv, iar echipa a cerut căutari ulterioare pentru tranzitorii similari.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu