HUB PRESS

s e î n c a r c ă

Un europarlamentar afirmă că România are mai puține șanse să adere la Schengen în acest an comparativ cu anul precedent.

Un europarlamentar afirmă că România are mai puține șanse să adere la Schengen în acest an comparativ cu anul precedent.
Sursă foto: consilium.europa.eu

Victor Negrescu, membru al Parlamentului European, a afirmat luni la Prima News că există posibilități reduse ca România să se alăture spațiului Schengen în acest an. Totuși, el a subliniat necesitatea de a lupta până la capăt pentru a influența decizia Austriei. El a fost citat de Digi24:

„Este foarte bine că subiectul Schengen rămâne sus pe agenda europeană şi că preşedinţia spaniolă la Consiliul Uniunii Europene se ţine de cuvânt, fixând o dată pentru această discuţie, însă forma finală a agendei urează să fie setată în data de 1 decembrie, când are loc reuniunea Ambasadorilor statelor UE. Atunci se face agenda consiliului JAI. Până atunci, lucrurile se joacă”
„Un moment crucial îl constituie alegerile din Olanda din 22 noiembrie (...) Dacă partidele pro-europene vor câştiga, atunci avem şansa ca Olanda să îşi schimbe poziţionarea şi să nu se mai opună aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi să rămână Austria singură. Mai mult, premierul olandez Rutte urmează să efectueze o vizită în Bulgaria, chiar după alegeri, şi am putea spera ca acea vizită să transmită un mesaj pozitiv în acest sens”
Dacă Austria rămâne singură, atunci cu partenerii europeni, putem exercita o presiune suplimentară în aşa fel încât Austria să îşi schimbe votul (...) Anul trecut, Austria a început să se opună aderării României doar cu câteva zile înainte de reuniunea JAI. Vor fi discuţii dure”

Negrescu a menționat că joi va merge în Austria pentru a avea discuții cu reprezentanți ai guvernului de la Viena și pentru a prezenta argumente adiționale.

„România îndeplineşte toate criterii aşa că trebuie să forţăm acest lucru, fiind în acelaşi timp ponderaţi, echilibraţi, pentru că şansele de a reuşi anul acesta cred eu că sunt mai mici decât anul trecut, dar trebuie să ne jucăm cartea până în ultimul moment şi faptul că e pe ordinea de zi ne ajută”,
a menţionat Victor Negrescu,
indicând că „suntem mai aproape de momentul electoral, iar interesele politice sunt mult mai ample”.

Scrisoare pentru Nehamer

Eurodeputatul Victor Negrescu are intenția de a trimite o scrisoare cancelarului austriac Karl Nehammer. În această scrisoare, el va argumenta tehnic necesitatea aderării României la spațiul Schengen. Acest subiect urmează să fie discutat la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne în decembrie, la un an de când Austria s-a opus intrării României și Bulgariei în spațiul european de liberă circulație.

'În cazul României nu există niciun fel de argument împotriva aderării la spaţiul Schengen. Mai mult decât atât, noi avem argumente suplimentare. În calitate de eurodeputat, îi voi trimite o scrisoare cancelarului austriac Nehammer în care voi prezenta o serie de argumente tehnice. De exemplu, faptul că România este primul stat care implementează proiectul-pilot cu Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor, un proiect de succes ce va fi extrapolat la nivel european date fiind reuşitele României...

Victor Negrescu a explicat situația actuală și posibilele scenarii viitoare:

'Acum suntem tot mai aproape de alegerile europarlamentare...
'Noi ne dorim să reuşim să rezolvăm lucrurile la nivel diplomatic...',
a concluzionat eurodeputatul român.
ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu