HUB PRESS

s e î n c a r c ă

ULTIMA ORA: Polițistele locale acuzate de luare de mită, trecute în arest la domiciliu - Șeful lor continuă să fie încarcerat

ULTIMA ORA: Polițistele locale acuzate de luare de mită, trecute în arest la domiciliu - Șeful lor continuă să fie încarcerat
Sursă foto: facebook

Deciziile de contestație ale celor trei polițiști locali, două femei și un bărbat, subordonați și superior, care au fost arestați preventiv la solicitarea DNA după ce au instituit o schemă de extorsiune pentru a forța proprietarii de restaurante să le ofere mită în valoare de zeci de mii de euro, au fost finalizate definitiv de Curtea de Apel București.

CAB a respins contestația celor două împotriva hotărârii arestului preventiv stabilit de TB și, după reexaminarea cazului acestora, a decis să impună măsura preventivă a arestului la domiciliu.

În cazul șefului celor două femei, CAB a avut aceeași perspectivă ca procurorii DNA și judecătorul Tribunalului București, stabilind că acesta trebuie să rămână în continuare în arest preventiv pentru o durată de 30 de zile din momentul aplicării măsurii.


Din culisele dosarului

Dosarul instanței în care cele două polițiste sexy ale Poliției Locale Sector 1 și superiorul lor sunt deja în detenție preventivă la cererea DNA scoate la lumină problemele sistemice și modul abuziv în care un organ al legii poate suprima comerciantul obișnuit.

În esență, dosarul ilustrează foarte clar cel puțin o metodă prin care cei care aplică legea, polițiștii locali, polițiștii sau funcționarii ANAF ar putea forța orice angajat să recurgă la dare de mită pentru a-și "alina situația".

Astfel, din dosarul acum pe masa Tribunalului București reiese cum cele două angajate ale Poliției Locale Sector 1 extorceau "clienți" de la care "stoarceau" zeci de mii de euro dacă procurorii anticorupție nu ar fi intervenit.

În îndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu, cele două agente locale efectuau controale la operatorii economici din zona lor de competență, în special în zonele Calea Victoriei, Șoseaua Nordului și parcul Herăstrău. Atunci când identificau nereguli legate de autorizațiile/avizele de funcționare, exercitau presiuni și amenințări asupra reprezentanților societăților comerciale. Aceste amenințari erau legate de suspendarea sau închiderea activității companiei cu scopul obținerii unor sume cuprinse între 1.000 lei și 20.000 euro, în funcție de neregulile constatate.

Dosarul instanței indică faptul că acestea erau coordonate și sprijinite în activitățile lor infracționale de Dragoș George Voinea. Acesta, în îndeplinirea atribuțiilor sale de coordonare a Compartimentului de control al activităților comerciale, ordona efectuarea unor controale specifice. În urma acestor controale, i se remiteau diverse sume de bani în biroul său, fie personal de către operatorii economici, fie prin intermediul celor două subordonate.

Conform datelor din dosarul instanței, cele două polițiste, sub coordonarea șefului lor, sunau sau discutau direct cu proprietarii companiilor de la care primeau mită. Ele stabilizau datele exacte când se vor prezenta pentru a efectua un control "neanunțat" și pentru a confisca sumele de bani din casele de marcat.

Beneficiul concret era faptul că venind rapid în control la începutul unei luni calendaristice profitul acumulat până la momentul controlului pretins neanunțat era modest. Prin urmare, pierderea pentru firmă nu era mare.

O astfel de schemă de evitare a sarcinilor reale de serviciu ar fi avut loc în cazul unei companii care comercializa tăiței chinezești. În acest caz specific pierderea pentru statul român a fost de 1.353.000 lei. În acest caz cele două polițiste au dispus confiscarea sumei de doar 214.000 lei.


Politiști locali arestați preventiv pentru 30 de zile

Cei trei polițiști ai Poliției Locale Sector 1, care au fost reținuți marți de DNA, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de un judecător de drepturi și libertăți la Tribunalul București la solicitarea anchetatorilor anticorupție.

Printre cei trei se numără și "sportiva" Iordache. Judecătorul a luat în considerare printre altele faptul că aceasta a evitat ancheta fugind din fața ofițerilor DGA.

În acest dosar procurorii DNA de la Secția de combatere a corupției au inițiat acțiunea penală și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 04 și 05 iunie 2024, a inculpaților:

 • AVRAM MARINA-ROXANA, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 - Direcția Control Urban - Compartimentul Control Activități Comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
  • luare de mită în formă continuată,
  • trafic de influență în formă continuată,
  • fals intelectual în formă continuată,
  • divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,
  • instigare la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic,
  • instigare la infracțiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice,
  • divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
 • IORDACHE FLORENTINA, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1 - Direcția Control Urban - Compartimentul Control Activități Comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
  • luare de mită în formă continuată,
  • trafic de influență în formă continuată,
  • fals intelectual în formă continuată (două acte materiale).
 • VOINEA DRAGOȘ-GEORGE, polițist local în cadrul Poliției Locale Sector 1, șef al Compartimentului Control Activități Comerciale din Direcția Control Urban, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
  • luare de mită în formă continuată,
  • complicitate la infracțiunea de fals intelectual.


Politiștele solicitau mită cu nonșalanță și contribuiau la șeful lor

1. În perioada 2023 - 2024, în timpul efectuării unor controale la mai multe companii cu puncte de lucru în Sectorul 1 al Capitalei, cei trei inculpați ar fi cerut reprezentanților acestora sume de bani cuprinse între 2.500 euro și 14.000 euro (în total 26.500 euro) și ar fi primit de la aceștia, în total, sumele de 18.000 euro și 2.500 lei.

Banii respectivi ar fi fost ceruți și primiți de inculpați, printre altele, pentru:

 • a confisca o sumă de bani mai mică decât cea obținută ilegal de una dintre companiile controlate (ar fi dispus confiscarea doar a sumei de 214.708 lei, nu a încasărilor totale - aproximativ 1.353.000 lei);
 • a aplica sancțiuni contravenționale rapid astfel încât compania controlată să nu acumuleze încasări prea mari în perioada suspendării activității, iar sumele obținute ilegal de societate, în perioada suspendării, să fie confiscate doar parțial,
 • a nu aplica sancțiuni contravenționale pentru lipsa autorizației de funcționare.

2. În perioada 11-20.01.2023, inculpatele Avram Marina-Roxana și Iordache Florentina ar fi cerut și primit de la un om de afaceri (cercetat într-un dosar penal pe linie de disciplină în construcții) suma de 6.000 euro, sugerând că ar avea influență asupra unui polițist din cadrul Secției 1 Poliție și că, printr-un intermediar, îl va determina pe acesta să dispună o soluție favorabilă pentru omul de afaceri în cauza respectivă.

Inculpaților Avram Marina-Roxana, Iordache Florentina și Voinea Dragoș-George li s-au comunicat calitatea procesuală și acuzațiile, conform prevederilor art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 05 iunie 2024, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acest caz, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu