HUB PRESS

s e î n c a r c ă

UE promite un suport financiar de peste 900 milioane de euro pentru Iordania în contextul conflictului dintre Israel și Hamas.

UE promite un suport financiar de peste 900 milioane de euro pentru Iordania în contextul conflictului dintre Israel și Hamas.
Sursă foto: The Economist

Marţi, Uniunea Europeană a declarat că va oferi asistenţă financiară de peste 900 milioane de euro Iordaniei, ţară care se confruntă cu îngrijorări legate de impactul conflictului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, care durează deja o lună. Informaţia a fost raportată de France Presse şi preluată de Agerpres.

La finalul unei întâlniri dintre preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, desfăşurată la Bruxelles, s-a făcut public acest anunţ. În această perioadă, monarhul hashemit efectuează o vizită oficială în contextul crizei din Orientul Mijlociu.

În timpul discuţiilor lor, Ursula von der Leyen şi regele Abdullah al II-lea au abordat diverse subiecte printre care se numără represaliile israeliene împotriva Hamas. Aceste acţiuni au rezultat - conform grupului islamist ce controlează Fâşia Gaza - în peste 10.000 de victime mortale incluzând mii de copii.

Aceste represalii au fost răspunsul Israelului la un atac extrem de violent lansat de Hamas în sudul Israelului pe data de 7 octombrie. Atacul a rezultat în aproximativ 1.400 morţi, majoritatea fiind civili.

Iordania, o ţară învecinată cu Israelul care găzduieşte deja sute de mii de palestinieni, se teme de un nou val masiv de migranţi către teritoriul său.

"Mi-am reiterat opoziţia faţă de orice strămutare forţată a palestinienilor din Gaza şi sprijinul meu pentru o soluţie cu două state", unul israelian şi unul palestinian, a declarat şefa Comisiei Europene pe X (ex-Twitter).

Discuţiile au inclus și "necesitatea de a evita orice extindere (a conflictului) în regiune", potrivit unui comunicat care menţionează că ajutorul european de 902 milioane de euro este format din donaţii şi împrumuturi oferite de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Majoritatea acestui pachet financiar are ca scop modernizarea sistemului de apă din regatul hashemit, implementarea proiectelor educaționale și îmbunătățirea eficienței energetice.

Acest suport financiar vine după o asistență financiară europeană în valoare de 100 milioane euro destinată palestinienilor, anunțată luni de Comisia Europeană.

ARTICOL SCRIS DE:
Ion Dumitrescu