HUB PRESS

s e î n c a r c ă

UE aprobă acordarea primei tranșe de cinci miliarde de euro din fondurile de relansare economică pentru Polonia.

UE aprobă acordarea primei tranșe de cinci miliarde de euro din fondurile de relansare economică pentru Polonia.
Sursă foto: forbes.ro

Polonia a primit aprobarea pentru primul transfer de fonduri europene, destinate stimulării economiei în urma pandemiei de covid-19, suma fiind de cinci miliarde de euro, conform anunțului făcut de Guvernul actual. Fondurile au fost temporar reținute de Comisia Europeană (CE) datorită încălcărilor statului de drept, potrivit Euronews.

"Comisia Euroepană a dat un verdict favorabil asupra fondurilor revizuite pentru relansare (...). Polonia va beneficia în curând de 20% din această sumă ca avans, adică mai mult de cinci miliarde de euro", a informat marți Ministerul polonez responsabil cu Politicile Regionale, conform news.ro.

Această hotărâre a fost comunicată de Partidul Lege și Justiție (PiS, naționaliști populiști), care se afla într-o disputa îndelungată cu Bruxelles-ul pe tema unei reforme discutabile a sistemului judiciar.

Ministerul polonez a declarat că prima tranșă din fondurile europene "nu este condiționată de îndeplinirea vreunei" cerințe precum cele impuse anterior de Comisie.

Ei nu au menționat data la care se preconizează să primească banii.

25 DE MILIARDE ÎN PLUS

Varșovia a comunicat că noul buget validat de Bruxelles include o majorare a sumei alocate Poloniei - de la 35,4 miliarde de euro la 59,8 miliarde de euro - sub formă de împrumuturi și subvenții.

Aceste fonduri extra vor fi disponibile pentru Polonia ca împrumuturi cu cost redus - în valoare totală de 23 miliarde de euro -, iar doar 2,76 miliarde de euro vor fi date ca subvenții nerambursabile.

În momentul distribuirii noilor fonduri, CE a declarat că dorește să stimuleze "tranziția ecologică a Poloniei".

"Planul revizuit pune accentul pe tranziția ecologică, prin direcționarea a 46,6% din fondurile disponibile către inițiativele care susțin obiectivele climatice", a comunicat Comisia.

ARTICOL SCRIS DE:
Ana Ionescu